Have I Got News for You

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Have I Got News For You)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Have I Got News for You
De set van Have I Got News for You
De set van Have I Got News for You
Genre Komische panelquiz
Speelduur 30 minuten
Presentatie Angus Deayton (seizoen 1–24)
Gastpresentatoren (seizoen 24–heden)
Vaste gasten Ian Hislop (seizoen 1–heden)
Paul Merton (seizoen 1–10, 12–heden)
Gastteamcaptains (seizoen 11)
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Groot-Brittannië
Taal Engels
Productie
Producent Hat Trick Productions
Uitzendingen
Start 28 september 1990
Afleveringen 468 (per 6 oktober 2017)
Seizoenen 54
Zender BBC Two (1990–2000)
BBC One (2000–heden)
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Have I Got News for You (afkorting: HIGNFY) is een BBC-televisieprogramma dat in 1990 begon als televisievariant op het BBC-radioprogramma The News Quiz (uitgezonden vanaf 1977). Het programma stond van meet af aan bekend om zijn vlijmscherpe satire. HIGNFY heeft de vorm van een spelprogramma, waarin twee teams onder leiding van een spelleider tegen elkaar strijden. Belangrijker dan het scoren van punten is echter het maken van snedige opmerkingen. Elk team bestaat uit een vaste teamleider en een wekelijkse gast.

Aan HIGNFY werken, naast een team van in smaad- en lasterzaken gespecialiseerde advocaten, mee: komieken Paul Merton en Ian Hislop. Hislop is de hoofdredacteur van Private Eye – een Brits satirisch tijdschrift van hetzelfde kaliber als het Nederlandse Propria Cures.

Tot 2002 was Angus Deayton de vaste presentator van HIGNFY. Omdat hij in dat jaar door de Britse boulevardpers veelvuldig in verband werd gebracht met prostituees en illegale geestverruimende middelen, besloot de BBC de samenwerking met Deayton op te zeggen. Het feit dat zijn salaris een groot deel van het budget van het programma besloeg, kan hierin een rol hebben gespeeld. Omdat de beide andere vaste medewerkers aan HIGNFY geen moment geprotesteerd hebben tegen Deaytons vertrek werd aan Paul Merton in een interview door Michael Parkinson gevraagd of dat niet een dolkstoot in Deaytons rug was. Merton antwoordde: "Nee. Het was een dolkstoot in de borst."

Sinds Deaytons vertrek werkt HIGNFY met gastpresentatoren.

Nederlandse invloed[bewerken]

Behalve incidentele aandacht voor politieke moorden en de dominomus is de belangstelling van HIGNFY voor Nederlands nieuws klein. Wel was op 26 mei 1995 de Nederlandse komiek Raoul Heertje te gast. Voor het Nederlandse nieuws van die week – het verder uiteenvallen van Jet Nijpels' seniorenpartij AOV – werd in de uitzending extra ruimte ingelast. Heertje becommentarieerde de beelden met Nederlandstalige opmerkingen die behelsden dat iedereen bezig was met oprotten. Deayton wees erop dat Jet Nipples een grappige naam voor een partijleidster was.

Buitenlandse versies[bewerken]

Heertje was niet de enige Nederlandse HIGNFY-fan. In 1996 begon de TROS mede daarom met een eigen, Nederlandse versie van het programma: Dit was het nieuws, waaraan Heertje vanaf de eerste uitzending meewerkte. Hij stopte met het programma in 2014.

Ook in andere landen zijn er eigen versies van het programma uitgekomen. Er is een Zweedse versie gemaakt met de naam Snacka om nyheter ("Kletsen over het nieuws") en een Finse variant, genaamd Uutisvuoto ("Nieuwslek").

Afleveringen[bewerken]

Zie: Lijst van afleveringen van Have I Got News for You

Externe link[bewerken]