Have I Got News for You

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Have I Got News For You)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Have I Got News for You
De set van Have I Got News for You
De set van Have I Got News for You
Genre Komische panelquiz
Speelduur 30 minuten
Presentatie Angus Deayton (1990-2002)
Gastpresentatoren (2002–heden)
Vaste gasten Ian Hislop (1990-heden)
Paul Merton (seizoen 1990-2000, 2002–heden)
Gastteamcaptains (seizoen 11)
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Groot-Brittannië
Taal Engels
Productie
Producent Hat Trick Productions
Uitzendingen
Start 28 september 1990
Afleveringen 468 (per 6 oktober 2017)
Seizoenen 30
Zender BBC Two (1990–2000)
BBC One (2000–heden)
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Have I Got News for You (afkorting: HIGNFY) is een Brits satirisch BBC-televisieprogramma dat in 1990 begon als televisievariant op het BBC-radioprogramma The News Quiz (uitgezonden vanaf 1977). Het programma stond van meet af aan bekend om zijn vlijmscherpe satire. HIGNFY heeft de vorm van een spelprogramma, waarin twee teams onder leiding van een spelleider tegen elkaar strijden. Belangrijker dan het scoren van punten is echter het maken van snedige opmerkingen. Elk team bestaat uit een vaste teamleider en een wekelijkse gast.

Aan HIGNFY werken mee: komiek Paul Merton en Ian Hislop, hoofdredacteur van Private Eye – een Brits satirisch tijdschrift, enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse Propria Cures. Honderden acteurs, televisiepersoonlijkheden, komieken, journalisten en politici zijn (vaak meer dan eens) opgetreden als panellid of gastpresentator, onder wie Jo Brand, Jeremy Clarkson, Joan Collins, Benedict Cumberbatch, Germaine Greer, Eddie Izzard, Boris Johnson, Gary Lineker, Ken Livingstone, Roger Moore, Jeremy Paxman, Gordon Ramsay, Jacob Rees-Mogg, Jennifer Saunders en Jerry Springer.

Controverses[bewerken]

Het satirische karakter roept regelmatig controverses op. Het programma heeft dan ook een team van in smaad- en lasterzaken gespecialiseerde advocaten.

Tot 2002 was Angus Deayton de vaste presentator. Omdat hij in dat jaar door de Britse boulevardpers veelvuldig werd aangevallen om zijn privéleven, besloot de BBC de samenwerking met Deayton op te zeggen.[1] De beide andere vaste medewerkers aan HIGNFY waren hem in het programma openlijk afgevallen. Ze protesteerden geen moment tegen Deaytons vertrek en daarom weigerden sommige bekende Britten, onder wie Stephen Fry, verdere medewerking aan het programma.[2] Aan Paul Merton werd in een interview door Michael Parkinson gevraagd of het niet een dolkstoot in Deaytons rug was. Merton antwoordde: "Nee. Het was een dolkstoot in de borst". Sinds Deaytons vertrek werkt HIGNFY met gastpresentatoren.

In 2006 en 2007 was Ann Widdecombe tweemaal gastpresentatrice van HIGNFY, maar na de tweede maal weigerde ze terug te komen, omdat ze de scabreuze toespelingen van panellid Jimmy Carr niet kon verdragen.

Op 10 mei 2019 werd de aflevering met als gast Heidi Allen, een uit de Conservative Party gestapte politica die zich tegen brexit verklaarde, kort voor uitzending teruggetrokken uit vrees dat de onpartijdige positie van de BBC in gevaar was. In de geschiedenis van het programma was niet eerder voorgekomen dat een aflevering niet mocht worden uitgezonden.[3] Precies een maand later zond BBC One deze aflevering met Heidi Allen alsnog onverkort uit in Have I Got a Bit More News for You.

Nederlandse connectie[bewerken]

Op 26 mei 1995 was de Nederlandse komiek Raoul Heertje te gast bij HIGNFY. Voor het Nederlandse nieuws van die week werd in de uitzending extra ruimte ingelast. Heertje becommentarieerde de beelden met Nederlandstalige opmerkingen.

Sinds 1996 heeft de TROS, later RTL 4, een Nederlandse versie Dit was het nieuws uitgezonden met als presentator Harm Edens en als teamcaptains aanvankelijk Raoul Heertje en Thomas Acda. Sinds 2017 zijn de teamcaptains. Sinds eind 2017 zendt AVROTROS het programma uit met Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek als teamcaptains en Harm Edens als presentator.

Andere buitenlandse versies[bewerken]

Ook in andere landen zijn eigen versies van het programma uitgekomen. Er is een Zweedse versie gemaakt met de naam Snacka om nyheter ("Kletsen over het nieuws") en een Finse variant, genaamd Uutisvuoto ("Nieuwslek").

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van afleveringen van Have I Got News for You

Externe link[bewerken]