Hawala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hawala is een informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld. Hawala is afgeleid van het Hindi-woord voor vertrouwen.

Systeem[bewerken]

Voorbeeld van het Hawala banksysteem: persoon A wil aan persoon B geld transferen via "Hawaladars" X en M.
* 1. A geeft het geld aan een Hawaladar X (rood) en deelt hem het codewoord mee (blauw).
* 2a. daarna vertelt A het codewoord aan B. * 2b. Onafhankelijk daarvan deelt X het codewoord mee aan de andere Hawaladar M.
* 3a. B deelt het gemeenschappelijke codewoord mee aan M...
* 3b. ...waarop M weet, dat B het geld mag ontvangen, en het ook overhandigt.
Legenda:
blauw = codewoord wordt meegedeeld,
rood = het geld wordt overhandigd.

Hawala werkt op een systeem van vertrouwen. Het geld wordt contant op tafel gelegd in een steunpunt, en via een contact (telefonisch, per fax of e-mail) kan overal ter wereld in een ander steunpunt dezelfde som afgehaald worden. Lidmaatschap of rekeningen zijn niet nodig.

De Hawala is een zuiver informeel systeem, vooral gesitueerd in het Midden-Oosten, waarbij er geen afschriften of verrekeningen plaatsvinden. Het is dan ook niet te verwonderen dat het aan populariteit wint in het misdaadmilieu, omdat de opsporingsautoriteiten geen inzicht hebben in de transacties. Het systeem leent zich uitstekend voor overboekingen van zwart geld.

De Hawala is vaak ouder dan het officiële banksysteem in Azië.

Geografische verspreiding[bewerken]

Hawala was in sommige gebieden vroeger de gangbare manier van geld overboeken. De wortels van Hawala liggen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië. In Azië is Hawala wijder verspreid. Vooral in de Arabische wereld is het systeem sterk uitgebouwd, maar ook in de Aziatische Tijgers Hongkong, Singapore, Taiwan en Zuid-Korea, alsmede de Islamitische industriestaten Indonesië en Maleisië.

Criminaliteit[bewerken]

Interpol voerde onlangs nog een onderzoek naar de criminele aard van de Hawala. Het kwam tot de conclusie dat er enorme sommen geld overgeboekt werden, zonder dat tracering mogelijk is. Het gaat hem hier vaak om misdaadgeld, afkomstig van de drugshandel, mensensmokkel en wapenhandel.

Ook terroristen maken gebruik van de Hawala. De bomaanslagen in India in 1993 zouden zo gefinancierd geweest zijn. Al Qaida zou van de Hawala bijna exclusief gebruikmaken om haar geld te verplaatsen, en slechts voor de uitvoerders van de terroristische daden gebruikmaken van het Westerse banksysteem.

Externe links[bewerken]