Hazara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oude Hazaraman

De Hazara of Hazaren zijn een etnische groep gevestigd in Azie, die hoofdzakelijk in het centrale berggebied, Hazaristan van Afghanistan wonen. Zij maken 18% van de bevolking van Afghanistan uit.[1][2] Ook Pakistan en Iran kennen aanzienlijke groepen Hazara. De Hazara spreken het Hazaragi en het Dari, respectievelijk een dialect en variëteit van het Perzisch.

Geschiedenis en oorsprong[bewerken]

Velen geloven dat de Hazara's nakomelingen van de Kushana's zijn, de oorspronkelijke bewoners van Afghanistan, die de bekende Boeddha's van Bamyan bouwden.

De Hazara's woonden oorspronkelijk in het noordoosten en zuidoosten van Afghanistan, maar hebben zich later, na interne conflicten en genocide tegen Hazzara's, in de bergen van Centraal-Afghanistan gevestigd.

Men zegt ook [bron?] dat Hazara's van oorsprong Turks of Tataars zijn, en een ondersteuning hiervoor wordt gevonden in het feit dat er overeenkomsten bestaan tussen het Turks en het Hazaragi, de taal van de Hazara's, zoals Ata, vader (vgl. Atalar)

Godsdienst[bewerken]

Hazara's zijn hoofdzakelijk sjiitische moslims, hoewel er ook soennitische en ismaïlitische Hazara's in noordelijk en noordwestelijk Afghanistan wonen.

Politiek[bewerken]

Sinds de vroege jaren 1990, zijn de meeste Hazara's lid van de politieke partij Hizb-e-Wahdat. Het invloedrijkste lid was Abdul Ali Mazari die door de Taliban op een brute manier werd vermoord. Zijn dood maakte hem tot de symbolische leider van veel Hazara's. Hij kreeg de bijnaam Baba, "Vader van Hazara's". De leden van de partij zijn onder anderen Mohammad Karim Khalili en Ustad Mohaqiq.

Migratie[bewerken]

Om de gevaren van Afghanistan te ontlopen, emigreren vele Hazara's. Veel voorkomende bestemmingen zijn:

Varia[bewerken]

In het hedendaagse Afghanistan gelden de Hazara's als een ambitieuze, zich emanciperende minderheid. Bij de presidentsverkiezingen in 2009 behaalde de Hazara-kandidaat Ramazan Bashordost de derde plaats achter de zittende president Karzai en diens uitdager Abdullahi. In de door Hazara's gedomineerde provincies Bamyan en Daikondi behaalde hij zelfs meer stemmen dan dit tweetal.[3]

Externe link[bewerken]

Bronnen
  1. (en) Ethnic Groups of Afghanistan, Library of Congress Country Studies, 1997.
  2. (en) The Asia Foundation: A survey of the Afghan people - Afghanistan in 2006 (9 Appendix 1: Target Demographics)
  3. Rob Vreeken "De Hazara's studeren zich omhoog; Sjiitische minderheid in Afghanistan beleeft opmerkelijke maatschappelijke emancipatie", in dagblad de Volkskrant, 26 augustus 2009, pag. 4.