Hazara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hazara
Hazaren in Afghanistan
Hazaren in Afghanistan
Totale bevolking ca. 9% van de Afghaanse bevolking
Verspreiding Vlag van Afghanistan Afghanistan (Hazaristan)
Taal Hazaragi
Dari
Geloof Sjiietische Islam (ismaïlitische en Soennitische minderheid)
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Hazaramannen

De Hazara of Hazaren zijn een etnische groep gevestigd in Azië, die hoofdzakelijk in Hazaristan, het centrale berggebied van Afghanistan, wonen. Zij maken ca. 9% van de bevolking van Afghanistan uit.[1]. Ook Pakistan en Iran kennen aanzienlijke groepen Hazara. De Hazara spreken het Hazaragi en het Dari, respectievelijk een dialect en variëteit van het Perzisch.

Geschiedenis en oorsprong[bewerken]

Hazara's zijn de oorspronkelijke bewoners van Afghanistan, die de bekende Boeddha's van Bamyan bouwden.

De Hazara's woonden oorspronkelijk in het noordoosten en zuidoosten van Afghanistan, maar hebben zich later in centraal Afghanistan gevestigd. De meeste Hazara's wonen nu in Kabul, hoofdstad van Afghanistan.

Men zegt ook [bron?] dat Hazara's van oorsprong Turks zijn, en een ondersteuning hiervoor wordt gevonden in het feit dat er overeenkomsten bestaan tussen het Turks en het Hazaragi, de taal van de Hazara's, zoals Ata, vader (vgl. Atalar)

Godsdienst[bewerken]

Hazara's zijn hoofdzakelijk sjiitische moslims, hoewel er ook soennitische en ismaïlitische Hazara's in noordelijk en noordwestelijk Afghanistan wonen.

Politiek[bewerken]

Sinds de vroege jaren 1990, zijn de meeste Hazara's lid van de politieke partij Hizb-e-Wahdat. Het invloedrijkste lid was Abdul Ali Mazari die door de Taliban op een brute manier werd vermoord. Zijn dood maakte hem tot de symbolische leider van veel Hazara's. Hij kreeg de bijnaam Baba, "Vader van Hazara's". Leden van de partij zijn onder anderen Mohammad Karim Khalili en Ustad Mohaqiq.

Migratie[bewerken]

Om de gevaren van Afghanistan te ontlopen, emigreren vele Hazara's. Veel voorkomende bestemmingen zijn:

Syrische Burgeroorlog[bewerken]

Hazara's die in Iran wonen als vluchtelingen hebben veelal geen rechten. Iran maakt hier gebruik van en heeft meer dan 3.500 Hazara naar Syrië gestuurd als militie om voor de regering van Bashar al-Assad te vechten.[2][3][4]

Varia[bewerken]

In het hedendaagse Afghanistan gelden de Hazara's als een ambitieus volk. De bevolking van de Hazara's neemt heel snel toe. Azizullah Royesh nam in 2010 deel aan de Global Teacher Prize, hij werd 7de. Bij de presidentsverkiezingen in 2009 behaalde de Hazara-kandidaat Ramazan Bashar Dost de derde plaats achter de zittende president Karzai en diens uitdager Abdullahi. In de door Hazara's gedomineerde provincies Bamyan en Daikondi behaalde hij zelfs meer stemmen dan dit tweetal.[5]

Externe link[bewerken]