Hazenstaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hazenstaart
Lagurus ovatus
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Tracheophyta (Vaatplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Geslacht:Lagurus (Hazenstaart)
Soort
Lagurus ovatus
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hazenstaart op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hazenstaart (Lagurus ovatus) is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae). Het is een exoot die na 1900 verwilderd is of aangeplant en ingeburgerd raakte tussen 1900 en 1924. De plaats van herkomst is Zuid-Europa.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Hazenstaart wordt 10-50 cm hoog. Hazenstaart is heel markant door haar zacht behaarde stengels en bladeren en de ei- tot bolvormige, dicht en wit behaarde bloeipluimen. De soort bloeit in juni en juli. De vrucht is een graanvrucht. Hazenstaart is een therofyt.

Hazenstaart heeft wel wat van weg van Baardgras, maar deze soort is kaal en de bloeipluim is gewoonlijk meer cilindrisch.

Groeiplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Hazenstaart staat op open en zonnige, droge, matig voedselarme tot matig voedselrijke, kalkrijke en vaak brakke zandgrond. De eenjarige pionier groeit in de bermen, op verruigde plekken en braakliggende grond in de zeeduinen, aan de rand van ontziltende hoge kwelders, in wijngaarden en op ruderale plekken, op muren, parkeerplaatsen en tussen bestrating.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De plant stamt uit het Middellandse Zeegebied en wordt elders als siergras gekweekt of wordt een enkele keer met graan ingevoerd. Ze is op tal van plaatsen verwilderd en ingeburgerd in West-Europa. De soort is zeer zeldzaam in Nederland, het meest nog in de duinen, en is ingeburgerd tussen 1900 en 1924.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Als siergras in droogboeketten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]