Heesen Yachts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heesen Yachts
Logo
Oprichting 1978
Oprichter(s) Frans Heesen
Land Nederland
Hoofdkantoor Oss
Werknemers 500
Omzet/jaar 200 miljoen euro in 2020
Website https://www.heesenyachts.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Heesen Yachts is een Nederlandse scheepswerf in Oss die zich specialiseert in het ontwerpen en bouwen van luxe jachten.

Heesen Yachts in Oss.
Galactica Star in Barcelona, 2014.
De Vida van Heesen Yachts.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in 1978 opgericht door Frans Heesen, die tot dan toe producent van kunststoffen was. Hij kocht de failliete jachtwerf Grioss Aluboats op, gelegen aan de Burgemeester Jansenhaven, en zette de werkzaamheden voort als Heesen Shipyards. Eén jaar na de aankoop van de werf, toonde Heesen Yachts zijn eerste jacht van twintig meter, het grootste vaartuig dat de werf tot dan toe had gemaakt[1].

De echte doorbraak van Heesen volgde in 1988 met de bouw van een snel luxe jacht, Octopussy genaamd. Het schip van 44 meter werd aangedreven door drie MTU-motoren, die per stuk 3.500 pk leverden[2]. Deze motoren leverden een snelheid van 50 knopen, waarmee de Octopussy het snelste motorjacht ter wereld werd.

In 2008 verkocht Frans Heesen het bedrijf, dat toen ongeveer 300 werknemers telde, aan de Engelse investeringsmaatschappij Topaz Investment International. Eén van de eigenaren daarvan is de Russische ondernemer Vagit Alekperov. In mei 2022 verkocht de Rus zijn aandelen in Heesen Yachts, en werd de Osse jachtenbouwer weer helemaal Nederlands.[3]

Scheepswerf[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdvestiging van Heesen Yachts is gevestigd in Oss, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De scheepswerf beslaat een oppervlakte van 4,4 hectare en bevat negen constructiehallen en vijf droogdokken.

In de loop der jaren is Heesen Yachts flink uitgebreid. Na de eeuwwisseling kocht Heesen Yachts de kade aan de Burgemeester Jansenhaven in Oss, waarmee het mogelijk werd om hallen bij te bouwen. In 2003 werd hiermee begonnen. Dankzij verdere verbeteringen in 2015 en 2016 kan de Osse scheepsbouwer nu jachten opleveren van een lengte van 83 meter.

Behalve een vestiging in Oss heeft Heesen ook een productie-afdeling in Winterswijk. Bij die afdeling maken ze het interieur van de luxueuze jachten.

Grootste jacht ooit[bewerken | brontekst bewerken]

In 2022 ging het grootste jacht van Heesen Yachts ooit, de Galactica[4], ter water. Het jacht kost 100 miljoen euro en heeft een lengte van 80,07 meter, een volume van 1.700 GT en een topsnelheid van 29 knopen. De Galactica beschikt over een volwaardig helikopterplatform, dat ook kan worden ingezet als outdoorbioscoop. Verder is er een lift van kristalglas, een 7 meter lang zwembad, een waterval en een beachclub met een verzonken bar.

Nadat de Galactica de werf in Oss verliet, moest het via de binnenwateren naar Harlingen om te worden afgebouwd. Tijdens de reis bleek het jacht dusdanig groot dat het met moeite onder enkele bruggen kon varen[5]. De operatie trok veel bekijks[6].

Sponsorschap[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2008 werd bekend dat het stadion van de Osse voetbalvereniging, FC Oss, hernoemd zal worden in Heesen Yachts Stadion, sinds medio 2011 is het stadion omgedoopt in Frans Heesen Stadion. Heesen is al langer hoofdsponsor van de Osse voetbalvereniging.[7]

Vermeende fraude[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 kwam Heesen Yachts in het nieuws doordat het bedrijf in verband werd gebracht met de Panama Papers. Eén van de jachten van het bedrijf, de Galactica Star, bleek in 2013 te zijn gekocht door de Nigeriaanse oliemagnaat Kola Aluko[8]. Dat gebeurde via Earnshaw Associates ltd, een bedrijf dat is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, en ook opdook in de Panama Papers. Heesen Yachts ontkende het jacht direct te hebben verkocht aan Aluko of aan Earnshaw. Aan wie of welk bedrijf Heesen het bedrijf in juni 2013 dan wel heeft verkocht, maakte het niet bekend.

Rechtszaak dood werknemer[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 april 2017 werd een medewerker van het bedrijf buiten bewustzijn aangetroffen in de boeg van een schip in aanbouw. De man was op die plek in zijn eentje aan het lassen in de onderste punt van de kiel. Hij overleed later in het ziekenhuis aan de gevolgen van het inademen van het edelgas argon[9].

In 2021 liet het Openbaar Ministerie weten Heesen Yachts strafrechtelijk te zullen vervolgen. Volgens justitie kon de scheepsbouwer de dood van de medewerker voorkomen door de ruimte, waar de medewerker werd gevonden, beter te ventileren. Heesen ontkende dit, omdat er genoeg ventilatie zou zijn[10].

In april 2021 werd Heesen Yachts door de rechter schuldig bevonden[11]. Het bedrijf moest een boete van 100.000 euro betalen[12], en kreeg nog eens 25.000 euro voorwaardelijk opgelegd. Ook moest het in vakbladen een artikel laten plaatsen waarin stond dat het bedrijf de veiligheid van haar medewerkers niet goed had gewaarborgd.

Oorlog Oekraïne[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 werd de scheepswerf overgenomen door de Russische ondernemer Vagit Alekperov. In de jaren na de overname groeide het bedrijf uit van een familiebedrijf tot een wereldspeler in de jachtindustrie. Vanwege de oorlog in Oekraïne, die eind februari 2022 uitbrak en nog steeds woedt, plaatsten veel westerse regeringen rijke Russen, die banden hebben of worden verondersteld te hebben met president Poetin, op een sanctielijst. Heesen vreesde dat ook Vagit Alekperov op dergelijke lijsten zou komen te staan.

Als dat zou gebeuren, zou dat verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de activiteiten van de scheepswerf. Hoewel de EU geen sancties tegen Vagit Alekperov heeft ingesteld (en dat tot op heden ook niet heeft gedaan), is hij door het Verenigd Koninkrijk wel op een sanctielijst geplaatst[13]. Als gevolg daarvan konden belangrijke onderdelen die Heesen nodig had voor de bouw van zijn jachten, en die afkomstig waren van in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijven, niet langer worden geleverd. Als dat niet snel zou worden opgelost, zou dat ernstige gevolgen hebben voor het bedrijf. En als ook de EU Vagit Alekperov op de sanctielijst van de EU zou plaatsen, zou dat nog ernstiger gevolgen hebben voor de scheepswerf. Om deze mogelijke dreiging weg te nemen en de continuïteit van de scheepswerf te waarborgen, heeft Heesen getracht de eigendom van de scheepswerf over te dragen aan een onafhankelijke stichting[14]. Om dit te kunnen doen, had Heesen echter de medewerking van een Nederlandse notaris nodig. Om die medewerking te verkrijgen (die aanvankelijk door de notaris werd geweigerd), spande Heesen een kort geding aan bij de burgerlijke rechter te Amsterdam, waarbij het bedrijf de rechter verzocht de notaris tot medewerking te bevelen[15]. Ten tijde van het vonnis beschikte de rechtbank echter over onvoldoende informatie om de notaris tot medewerking te dwingen, zodat het verzoek van Heesen werd afgewezen[16].

Kort daarna, op 18 mei 2022, besloot de notaris dat er voldoende basis was om de eigendom van de scheepswerf over te dragen aan een onafhankelijke Nederlandse stichting. Met deze overdracht werden de toekomst en de continuïteit van Heesen veilig gesteld[17].

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2020 werd een van de jachten van Heesen Yachts, de Cosmos, nagemaakt in Lego[18]. Daarvoor werden ruim 12.000 steentjes gebruikt.[19]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]