Heidekever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heidekever
A Chrysomelid beetle - geograph.org.uk - 1285818.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Coleoptera (Kevers)
Familie: Chrysomelidae (Bladhaantjes)
Geslacht: Lochmaea
Soort
Lochmaea suturalis
(Thomson, 1866)
Heidekever op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De heidekever of heidehaantje (Lochmaea suturalis) is een keversoort uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1866 door Carl Gustaf Thomson.[1] De soort staat niet op de rode lijst van het IUCN [2]

Kenmerken[bewerken]

De heidekever heeft een bruinachtige kleur die dient als camouflage en ze zijn ongeveer 6 millimeter groot. De kop heeft een zwarte kleur en over de bovenkant van het borststuk loopt een zwarte streep. De soort heeft 6 donker gekleurde poten en twee antennen die een zwart-rode kleur hebben. De dekschilden hebben een dichte punctuur.

De larven zijn echter geelgroen gekleurd en zijn week omdat ze nog geen pantser hebben.

Leefwijze[bewerken]

Zowel de larven als de volwassen exemplaren van de heidekever voeden zich met heideplanten (Calluna en Erica) [3]. Wanneer de populatie in een bepaald gebied groeit, sterft de heide massaal af en daarmee verdwijnt de voedingsbron voor de insecten. Hierdoor verloopt de populatie cyclisch met een periode van ongeveer vijf jaar. Na het verpoppen verschijnen de geelbruine kevers in de late zomer. De kevers zijn actief gedurende de perioden van mei tot en met oktober. Deze overwinteren in de humuslaag op de grond. [4] Wanneer de heidekever zich bedreigd voelt verstopt deze zich in het kreupelhout.

Verspreiding[bewerken]

De heidekever is inheems in Nederland en in België. De soort komt voor in Europa, waaronder in Groot-Brittannië [5]

Synoniemen[bewerken]