Helkant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Helkant
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Helkant (Noord-Brabant)
Helkant
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Drimmelen Drimmelen
Coördinaten 51° 41′ NB, 4° 45′ OL
Foto's
Bord Helkant
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Helkant is een Nederlands gehucht in de Noord-Brabantse gemeente Drimmelen. Het dorp ligt op een dijk tussen Wagenberg en Hooge Zwaluwe.

Helkant wordt als aparte kern aangegeven door de nieuwe gemeente Drimmelen, die sinds 1 januari 1997 bestaat (die aanvankelijk Made heette, maar in 1998 werd dat Drimmelen). Daarvoor viel het onder het dorp Hooge Zwaluwe, in de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe. Het dorp ligt aan de Kerkdijk en de Helkantsedijk, op de weg tussen Wagenberg en Hooge Zwaluwe, vlak naast de buurtschap Stuivezand.

In 1865 werd er een katholieke zaalkerk gebouwd tussen Hooge Zwaluwe en Helkant, aan de Kerkdijk. Er was aanvankelijk discussie over de locatie van de kerk, omdat Helkant volledig rooms-Katholiek was en Hooge Zwaluwe maar voor een deel. Daarom werd gekozen om hem tussen de twee kernen te plaatsen. De Willibrorduskerk staat inmiddels overigens in Hooge Zwaluwe, na uitbreiding van dat dorp.

Voor winkels en voorzieningen is men aangewezen op de omliggende plaatsen.

Helkant is per openbaar vervoer bereikbaar door Arriva-buslijn 122. Deze lijn loopt van station van Breda naar het station Lage Zwaluwe.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kapel – De Middelares Aller Genade

Media[bewerken | brontekst bewerken]

  • Omroep Drimmelen (radio- en televisiezender, kabelkrant en internet)
  • Weekblad 't Carillon

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]