Wagenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wagenberg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wagenberg
Wagenberg
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Drimmelen Drimmelen
Coördinaten 51° 40′ NB, 4° 45′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2016) 2195
Foto's
Wagenberg (Noordzijde)
Wagenberg (Noordzijde)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het dorp Wagenberg (Brabants: Waogenbérg) ligt in de gemeente Drimmelen. Wagenberg is als dorp tot de gemeentelijke herindeling in 1997 altijd verbonden geweest aan Terheijden. Sinds 1 januari 2016 telt het dorp 2195 inwoners.

Toponymie[bewerken]

Het tweede deel van de naam verwijst naar de "bergen", "donken" of "hillen". Op een van deze "bergen" stond de in 14e eeuw een grote boerderij, genaamd 'Waghenbergh'. De spelling is later veranderd in Wagenberg.

Geschiedenis[bewerken]

Wagenberg is als dorpskern pas na de Middeleeuwen ontstaan. Het gebied behoorde tot de Baronie van Breda en de noordgrens viel toen samen met de grens van het Graafschap Holland. De oudst bekende naamsvermelding is uit 1331.

In 1796 werd de eerste katholieke kerk gebouwd, die in 1904 werd vervangen door de huidige. Ook kwam er in 1861 een zustersklooster aan de Kerkstraat, Maria Assumpta genaamd. Hier woonden en werkten de zusters Franciscanessen van Etten. In 1896 werd dit een school, die tot 1980 als zodanig dienst heeft gedaan. De zusters betrokken toen een nieuw klooster, dat echter in 1944 werd verwoest door oorlogshandelingen. In 1952 kwam het nieuwe klooster gereed. Na het vertrek van de zusters in 1975 werd het klooster aan Kerkstraat 23 verkocht en het is tegenwoordig in gebruik als het Thomashuis voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wagenberg hoorde tot 1997 bij de gemeente Terheijden. In dat jaar werd de gemeente Terheijden, inclusief Wagenberg, opgenomen in de fusiegemeente Made, die later Drimmelen ging heten.

Bezienswaardigheden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van rijksmonumenten in Wagenberg
1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van gemeentelijke monumenten in Wagenberg

Natuur en landschap[bewerken]

De omgeving van Wagenberg bestond vroeger uit moerassige veengebieden, waar men turf won. De Sint-Elisabethsvloed van 1421 maakte dat de zee opdrong tot het gebied ten westen en noorden van Wagenberg. Daar zijn later zeekleipolders ontstaan. Sommige daarvan, zoals de Groote Zonzeelsche Polder, zijn tegenwoordig grootschalige landbouwgebieden. Van de oude situatie rest het natuurgebied Zonzeel ten noorden van Wagenberg, en de Terheijdense Binnenpolder ten zuidoosten van Wagenberg.

In Wagenberg bevindt zich ook het Natuur- en Landschapspark Wagenberg, een gebied van 14 ha, op het terrein van een vroegere zandwinning.

Evenementen[bewerken]

Media[bewerken]

  • Omroep Drimmelen (radio- en televisiezender, kabelkrant en internet)
  • Rondom de Toren (Word elke twee weken uitgebracht)
  • Weekblad 't Carillon

Onderwijs[bewerken]

  • Peuterspeelzaal Brakkensoos
  • R.K. Basisschool De Elsenhof

Voorzieningen en verenigingen[bewerken]

  • Plexat Gemeenschapshuis
  • Voetbalvereniging RK Voetbalclub Wagenberg VCW
  • Toneelvereniging Wagenberg
  • Handbalvereniging Mixed-up

Geboren[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Terheijden, Made, Hooge Zwaluwe, Zevenbergschen Hoek, Langeweg

Externe links[bewerken]