Helle (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Helle in de buurt van het Signaal van Botrange

De Helle (Duits: Hill) is een zijrivier van de Vesder in de Belgische provincie Luik. De rivier stroomt op het plateau van de Hoge Venen en ontspringt nabij de Baraque Michel. In Eupen, 25 km verderop, mondt de rivier uit in de Vesder. Belangrijkste zijrivieren van de Helle zijn de Spoorbach en de Soor.

De Helle als staatsgrens[bewerken]

Tijdens de Romeinse tijd was de rivier de grens tussen de gebieden Tongeren („Civitas Tungrorum“) en Keulen („Civitas Agrippinensium“).

Van in de late middeleeuwen tot in het jaar 1795 vormde de rivier de grens tussen verscheidene gebieden. zo was hier de grens tussen het Hertogdom Limburg en het Hertogdom Luxemburg, en verder noordelijk tussen Limburg en het Hertogdom Gulik.

In de periode 1815-1830 scheidde de rivier Pruisen van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, vanaf 1830 (na de Belgische Revolutie) vormde ze de grens tussen Pruisen en België.

In 1952 werd een anderhalve kilometer lange verbindingstunnel gegraven tussen de Helle en de Vesderstuwdam om het grote waterverbruik van de textielindustrie beter te kunnen reguleren. Ongeveer de helft van haar weg stroomt de rivier door het Natuurpark Hoge Venen-Eifel.