Naar inhoud springen

Helmkruidvlinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Lymantria (overleg | bijdragen) op 8 aug 2017 om 16:08. (hercategorisatie met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Helmkruidvlinder
Helmkruidvlinder
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Noctuidae (Nachtuiltjes)
Geslacht:Cucullia
Ondergeslacht:Shargacucullia
Soort
Cucullia (Shargacucullia) scrophulariae
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Helmkruidvlinder
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Helmkruidvlinder op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De helmkruidvlinder (Cucullia (Shargacucullia) scrophulariae) is een nachtvlinder uit de familie van de nachtuiltjes. De spanwijdte bedraagt tussen de 44 en 50 millimeter. De halskraag van de vlinder is behaard, waardoor het lijkt of de vlinder een kapje op heeft.

De vlinder vliegt van half mei tot half juli. Per jaar komt één generatie voor. Het verspreidingsgebied beslaat heel Nederland, maar de vlinder komt vooral voor op de zandgronden van Gelderland en de Utrechtse heuvelrug langs bosranden, open plekken in het bos en soms bermen. De voorvleugels zijn licht roodachtig bruin, aan de voorrand bruin en aan de achterrand witachtig. De eitjes worden afgezet op bloemknoppen en bloemen.

De tot 50 mm lange rupsen zijn vanaf half juni tot half augustus te vinden. De rups is bleek blauwachtig grijs of witachtig groen met op elk segment drie gele ringen en zwarte vlekjes. De rupsen vreten aan de bloemknoppen, bloemen en onrijpe vruchten en pas als deze niet meer voorhanden zijn wordt aan de bladeren gevreten. Ze verpoppen zich op de grond in een dikwandige cocon. De poppen kunnen meerdere winters overwinteren.

De rupsen hebben als waardplanten helmkruidachtigen zoals gevleugeld helmkruid, knopig helmkruid en melige toorts.