Naar inhoud springen

Hendrik Cohen (apotheker)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door DavidD (overleg | bijdragen) op 28 feb 2019 om 01:06. (→‎Over Hendrik Cohen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Hendrik Cohen (Rotterdam, 20 december 1879 - Bergen-Belsen, 11 januari 1945) was een Nederlandse apotheker in Rotterdam en een autoriteit op het gebied van de geschiedenis der geneeskruidcultuur in Nederland. In 1933 werd hij privaatdocent in de geschiedenis van de farmacie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Gedurende de oorlogsjaren was Hendrik Cohen hoofd van de Joodse Raad in Rotterdam.

Hendrik Cohen was de vader van de historicus Dolf Cohen en de grootvader van Floris Cohen en Job Cohen.

Op 13 november 2017 zijn in het bijzijn van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en de kleinzoons Floris en Job twee stolpersteine geplaatst voor het huis in Rotterdam van waaruit Hendrik Cohen en zijn vrouw Flora Cohen-Polak werden weggevoerd.

Literatuur

  • Bijdrage tot de geschiedenis der geneeskruidcultuur in Nederland. (Proefschrift Rijksuniversiteit Utrecht). Rotterdam: W.L. & J. Brusse's Uitgeversmaatschappij, 1927.
  • Eenige phasen in de ontwikkeling van den geneeskruidtuin. (Openbare les aan de Rijksuniversiteit Leiden). Amsterdam: D.B. Centen's U.M., 1933.

Over Hendrik Cohen

  • Floris Cohen, 'Hendrik Cohen (1879-1945) als vroege historicus van de farmacie', in: Esther van Gelderen e.a. (red.), Dingen die ergens toe dienen. Verhalen over materiële cultuur van wetenschap. Hilversum, Uitgeverij Verloren, 2017