Hendrik Groen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrik Groen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Peter de Smet
Pseudoniem(en) Hendrik Groen
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijver
Werk
Thema's oud maar niet dood
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hendrik Groen, pseudoniem van Peter de Smet, is een Nederlands schrijver.[1] Hij is de auteur van het in 2014 verschenen boek Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar. Dat boek werd in 2016 bekroond met de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek. Het vervolg Zolang er Leven is: Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar verscheen in 2016.

Jarenlang was onbekend wie er schuilging achter het pseudoniem. Dit leidde tot speculatie over wie het kon zijn. Namen uiteenlopend van Sylvia Witteman tot Arnon Grunberg werden genoemd. Zowel de Volkskrant als NRC Handelsblad[2] onthulden in 2016 vrijwel gelijktijdig dat het zou gaan om de toen 62-jarige Peter de Smet. De Smet reageerde daarop met de woorden dat 'hij niet zit te wachten op publiciteit' en 'geen zin in de heisa van bekendheid heeft'.

Pogingen iets van het leven te maken won in 2016 de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek. Deze prijs werd door de auteur niet persoonlijk opgehaald.

In 2017 werden de boeken verfilmd en door Omroep MAX als de televisieserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen uitgezonden, met Kees Hulst in de rol van Hendrik Groen. Scenarioschrijver Martin van Waardenberg bevestigde wederom dat De Smet de man achter het pseudoniem was.[3] In 2017 werd ook een toneelbewerking onder regie van Gijs de Lange op de planken gebracht. Beau Schneider speelde de rol van Hendrik Groen.[4]

In 2018 won ook zijn tweede boek Zolang er leven is de NS Publieksprijs. De prijs werd in ontvangst genomen door Kees Hulst.

Bibliografie[bewerken]

  • 2014 - Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar
  • 2016 - Zolang er Leven is: Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar
  • 2018 - Leven en laten leven