Hendrik Karels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrik Karels
Hendrik karels-1559423044.jpeg
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Hendrik Karels (Nijmegen, 7 juni 1850 - Velp, 14 september 1933) was een Nederlands militair en marsencomponist.

Karels was een telg uit een traditionele militaire familie en daarnaast, evenals zijn vader op zeer jonge leeftijd actief in de muziek. Op zestienjarige leeftijd trad hij in dienst als "blauwe" huzaar bij het 4e Regiment Huzaren (het huidige Regiment Huzaren van Boreel) van het Wapen der Cavalerie. Nadat hij meerdere militaire functies had doorlopen als wachtmeester, werd hij staftrompetter bij het muziekkorps van het 3e en later het 4e Regiment Huzaren.


In de periode 1876 tot 1903 was hij adjudant-kapelmeester der huzaren op de Ripperda Kazerne in Haarlem en de Boreelkazerne in Deventer, met als eindrang ritmeester der huzaren. In deze periode schreef hij tal van beroemde Nederlandse marsen waaronder de Huzarenmars in 1881.


De bevordering van Karels tot officier (eerste luitenant in 1901 en ritmeester in 1903) bij het 1e Regiment Huzaren (stamlijn van het Regiment Huzaren van Boreel), had hij onder meer te danken aan het schrijven van deze mars. Normaliter was de rang van kapelmeester bij de muziekkorpsen van de cavalerie namelijk Adjudant. De Huzarenmars is tot op heden de defileermars van het Nederlandse Wapen der Cavalerie.

Bron[bewerken]

Externe links[bewerken]