Henri Belletable

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Henri Belletable
Kerk in Venlo

Henri Belletable (Venlo, 8 april 1813Hoei, 5 december 1855) was een Nederlands en Belgisch kapitein en oprichter van de Aartsbroederschap van de Heilige Familie.

Geschiedenis[bewerken]

Militaire loopbaan[bewerken]

In 1827 begon Belletable zijn militaire loopbaan onder koning Willem I en aanvankelijk diende Belletable in het Nederlandse leger. In die hoedanigheid nam hij deel aan de Tiendaagse Veldtocht tijdens de Belgische Revolutie, maar uiteindelijk koos hij voor het nieuwe Belgische leger. In 1855 werd hij benoemd tot commandant van de vesting Hoei, maar stierf later dat jaar aan een hartkwaal.

Broederschap[bewerken]

Hij was zeer gelovig, en ten tijde van de industriële revolutie, leidde zijn christelijke toewijding tot de oprichting van een lekenbroederschap te Luik in 1844. Doel van deze broederschap was het terugbrengen van de harmonie in gezinnen, beteugeling van drankmisbruik en betere werkomstandigheden van de arbeiders in de industrie. Al na drie jaar volgde middels een pauselijk decreet de verheffing tot aartsbroederschap.

In Venlo werd in 1854 een Broederschap van de Heilige Familie opgericht, die over een noodkerk beschikte in de oostelijke bantuin. Deze kerk werd aan het begin van de 20e eeuw afgebroken, waarna in 1939 een volwaardige kerk werd gebouwd. Voor deze kerk, aan de huidige Belletablestraat, staat ook een standbeeld van Belletable.

Externe link[bewerken]