Henri Chapron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Citroën DS Convertible

Henri Chapron (Nouan-le-Fuzelier, 30 december 1886Parijs, 14 mei 1978) was een Franse carrosseriebouwer. Hij stichtte zijn bedrijf in 1919 in Neuilly-sur-Seine.

Chapron begon zijn bedrijf met het bouwen van carrosserieën voor bedrijfswagens op chassis van voormalige legervoertuigen (vooral Fords). Daarna bouwde hij tot in de jaren vijftig vooral personenauto's op basis van chassis van duurdere merken zoals Bugatti, Fiat, Hispano Suiza, Talbot, Delage, Delahaye en Hotchkiss.

Nadat in de jaren vijftig steeds meer autofabrikanten overstapten op de bouw van zelfdragende carrosserieën (en ze dus geen losses chassis meer leverden), moesten ook de carrosseriebouwers omzien naar alternatieven. Chapron zag in de Citroën DS een goede kans. Op basis van dat type ontwiklelde Chapron de DS Décapotable type usine, ofwel de cabrioletversie van de DS. Tot 1961 werden van de verschillende versies van de decapotable 389 voor eigen rekening gebouwd. Van 1961 tot 1971 bouwde Chapron vervolgens 1.365 stuks op naam van Citroën zelf.
Hierna ontwikkelde Chapron ook een cabrioletversie van de Citroën SM.

Na zijn overlijden zette zijn echtgenote het bedrijf nog enige tijd voort. Daarbij werden auto's ontwikkeld op basis van de Citroën CX en bijvoorbeeld de Peugeot 604 en Peugeot 104.

De productie door Chapron werd beëindigd in 1985.

Zie ook[bewerken]