Henri Vernes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Henri Vernes, pseudoniem voor Charles-Henri Dewisme (Aat, 16 oktober 1918), is een Franstalig Belgisch schrijver vooral bekend van zijn ca. 200 verhalen over Bob Morane. Hij begon met deze reeks in 1953. Andere door hem gehanteerde pseudoniemen zijn: Jacques Colombo, Robert Davids, Duchess Holiday, C. Reynes, Jacques Seyr, Lew Shannon en Ray Stevens.

In 1937 trekt hij met valse papieren naar het Verre-Oosten. Hij bezoekt onder meer Port-Saïd, Djibouti, Colombo, Singapore, Saigon, Hong-Kong, Kanton en Shanghai. Zijn avonturen zullen hem later te pas komen in zijn verhalen van Bob Morane. Een kortstondig huwelijk met de dochter van een Antwerpse diamantair in 1940 bezorgt hem een baan en tegelijk een introductie in de wereld van de diamant. Later werpt hij zich op de journalistiek en het schrijven van romans.

Onder zijn echte naam publiceerde hij onder meer:

  • La porte ouverte (Éditions de la Renaissance du Livre, 1944)
  • Les Zombis ou le secret des morts-vivants, (Uitgeverij Grasset, 1957)

Zijn werken werden bewerkt voor stripverhaal, tekenfilm, televisiereeks en computerspel.

Zijn autobiografie verscheen in 2012 bij Uitgeverij Jourdan, onder de titel Mémoires.

Bob Morane[bewerken | brontekst bewerken]

Bob Morane is veruit het bekendste personage van Henri Vernes. Zijn avonturen werden uitgegeven in pocketreeks, stripverhaal en andere media. De reeks begint in 1953 met het verhaal La vallée infernale (in het Nederlands uitgegeven als De helse vallei).

Archieven[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 heeft hij zijn volledig archief geschonken aan het Rijksarchief in Doornik. Deze gift bestaat uit persartikels, briefwisseling en gepubliceerde vertalingen van zijn werken.