Hercules: The Legendary Journeys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hercules: The Legendary Journeys
Genre Drama, fantasy, actie
Speelduur 40-45 minuten
Bedenker Christian Williams
Hoofdrollen Kevin Sorbo
Michael Hurst
Lucy Lawless
Kevin Smith
Robert Trebor
Alexandra Tydings
Muziek Joseph LoDuca
Daniel Peter Kolton
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Taal Engels
Gerelateerde series Xena: Warrior Princess, Young Hercules
Uitzendingen
Afleveringen 111 Bewerken op Wikidata
Seizoenen 6
Netwerk of omroep Studios USA Television
Universal Television
MCA Television
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Hercules: The Legendary Journeys (1995-1999) is een Amerikaanse televisieserie, geproduceerd door Universal Studios en gefilmd in Nieuw-Zeeland.

De serie vertelt het verhaal van de Griekse held Hercules (gespeeld door Kevin Sorbo) de buitenechtelijke zoon van Zeus, die de wrok van Hera moet verdragen en later die van haar eigen zoon Ares.

Seizoen 1 en 2 van de serie is op dvd uitgebracht.

De serie Young Hercules is een spin-off van Hercules: The Legendary Journeys.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De serie begint wanneer Hercules het verlies van zijn eerste vrouw en kinderen te boven komt met de hulp van een jong meisje. En de serie eindigt wanneer hij zich verzoent met zijn vader Zeus en stiefmoeder Hera. Maar het verhaal krijgt nog een venijnig staartje in de spin-off Xena: Warrior Princess waarin een vrouwelijke variant van Hercules, Xena, eerder in The Legendary Journeys geïntroduceerd als leidster van een schurkenleger, na de confrontatie met Hercules op haar eigen manier het kwaad waarvan ze eerder zelf deel uitmaakte, te lijf gaat.

Behalve Xena ontmoet Hercules tijdens zijn legendarische reizen diverse andere figuren uit de Griekse en verwante mythologie, al spelen ze nogal eens een andere rol als in de verhalen waar ze vandaan komen.

Personages in de serie[bewerken | brontekst bewerken]

Terugkerende rollen[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1 (1995)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van de Verenigde Staten
11
The Wrong Path
Doug LeflerJohn Schulian16 januari 1995
Hercules keert naar huis en ziet hoe zijn stiefmoeder, de godin Hera, zijn vrouw Deianira en hun kinderen vermoordt. Hercules zweert wraak en gaat op pad om de tempels van Hera te vernietigen, maar een jong meisje helpt hem zijn ziel te kalmeren en hem weg te leiden van het donkere pad dat hij heeft gekozen. Ondertussen wordt Iolaus, de beste vriend van Hercules, veranderd in een stenen beeld door een vrouwelijke demon. 
22
Eye of the Beholder
John KretchmerJohn Schulian23 januari 1995
Hercules slaat op de vlucht voor de vijftig dochters van Thespius. Hercules neemt de opdracht aan om de stad Trachis te helpen, dat wordt geterroriseerd door een Cycloop die hun rivier heeft omgeleid. Hercules ontdekt echter al snel dat de daden van de Cycloop niet geheel onterecht zijn. 
33
The Road to Calydon
Doug LeflerAndrew Dettmann & Daniel Truly30 januari 1995
Een groep vluchtelingen uit Parthus, een stad die werd verwoest door Hera, vraagt de hulp van Hercules om de godin en haar aanhangers op afstand te houden. Hercules ontdekt dat Broteas, de leider van de vluchtelingen, een mok heeft gestolen van Hera. Dit wekte haar toorn over de stad. Hij besluit de groep te begeleiden naar de stad Calydon
44
The Festival of Dionysus
Peter EllisAndrew Dettmann & Daniel Truly6 februari 1995
Hercules wordt uitgenodigd op een traditioneel festival ter ere van Dionysus in Meliad omwille van een slecht voorteken. Er lijkt niets aan de hand voor het begin van het festival, maar de aanwezigheid van Tiresias doet Hercules vermoeden dat er iets staat te gebeuren en hij wil dit voorkomen. 
55
Ares
Harley CokelissSteve Roberts13 februari 1995
Ares is van plan een leger bestaande uit tieners en kinderen te vormen. Dit is een deel van zijn poging om de wereld in een eindeloze oorlog onder te dompelen. Het is aan Hercules om zijn slechte halfbroer te stoppen. Hij krijgt hierbij de hulp van de vrouwelijke smid Atalanta. 
66
As Darkness Falls
George MendelukRobert Bielak20 februari 1995
Penelope staat op het punt te huwen met Marcus, maar de Centaur Nemis wil Penelope voor hemzelf en sluit en overeenkomst met Hera om haar de zijne te maken. Hiervoor moet hij wel afrekenen met Hercules, die ondertussen blind is geworden door een gif dat Hera aan Lyla gaf. Penelope en haar bruidsmeisje Cheris worden ontvoerd op de bruiloft. Salmoneus moet de blinde Hercules begeleiden om hen te redden. 
77
Pride Comes Before a Brawl
Peter EllisSteve Roberts27 februari 1995
Iolaus wordt hoogmoedig na enkele successen en uit arrogantie daagt hij Hercules uit in een race naar de stad Thracië. De twee hun wegen scheiden, maar Hercules ontdekt dat hij te kampen heeft met zijn oude vlam Nemesis, die door Hera werd gezonden om Iolaus te doden voor zijn gedrag. 
88
The March to Freedom
Harley CokelissAdam Armus & Nora Kay Foster6 maart 1995
De verraderlijke slavenhandelaar Belus doet alsof hij een groep vluchtelingen naar een veilige plek leidt, zodat hij hen kan verkopen als slaven. Hercules koopt Oi-Lan vrij om haar te redden van de prostitutie en stemt ermee in om haar te helpen haar verloofde Cyrus te redden, die is veroordeeld tot de leeuwen in een groots publiek spektakel. 
99
The Warrior Princess
Bruce Seth GreenJohn Schulian13 maart 1995
Xena, een meedogenloze krijgsvrouw, is van plan de zoon van Zeus ten onder te brengen. Ze is van plan om zijn beste vriend Iolaus hiervoor te gebruiken door Iolaus verliefd te laten worden op haar. Haar sluwe list dreigt de vriendschap tussen Hercules en Iolaus te vernietigen. 
1010
Gladiator
Garth MaxwellRobert Bielak20 maart 1995
Hercules probeert een vrouw en haar baby te herenigen met haar gevangen genomen en tot slaaf gemaakte echtgenoot. Hercules en Iolaus laten zich gevangen nemen om zo Gladius en alle andere slaven te kunnen bevrijden. In de gevangenis worden de gevangenen gedwongen elkaar tot de dood te bevechten. 
1111
The Vanishing Dead
Bruce CampbellAndrew Dettmann & Daniel Truly24 april 1995
Hercules en Iolaus krijgen de opdracht te onderzoeken wat er is gebeurd met de verdwenen lichamen van gesneuvelde soldaten op het slagveld. Ze moeten in gevecht gaan met Graegus, een hondachtig monster dat toebehoort aan Ares. 
1212
The Gauntlet
Jack PerezRobert Bielak1 mei 1995
Xena wordt verraden door haar luitenant Darphus en gedwongen de handschoen tegen hem op te nemen. Vastbesloten om wraak te nemen vormt ze een alliantie met Hercules, die probeert om haar in te doen zien dat er meer is in het leven dan wraak en het kwade. Salmoneus gelooft in het goede in haar. 
1313
Unchained Heart
Bruce Seth GreenJohn Schulian8 mei 1995
Hercules, Iolaus en Salmoneus vormen een team om Darphus te bevechten. Darpheus is terug tot leven gewekt door Ares en is van plan Hercules te voeren aan diens monster Graegus. Ares verliest zijn meest waardevolle pion als blijkt dat Xena voorgoed het kwade de rug toekeert. 

Seizoen 2 (1995-1996)[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van de Verenigde Staten
141
The King of Thieves
Doug LeflerDoug Lefler4 september 1995
Autolycus, de Koning der Dieven, heeft een diefstal gepleegd. Iolaus wordt echter schuldig bevonden en ter dood veroordeeld zodat Hercules de echte schuldige moet vinden om het leven van Iolaus te redden. Ondertussen eist Dirce, toekomstig advocate en dochter van koning Menelaos dat Iolaus verschillende beproevingen moet doorstaan om zijn onschuld te bewijzen. 
152
All That Glitters
Garth MaxwellCraig Volk11 september 1995
Hercules en Salmoneus bezoeken koning Midas, een oude vriend van Hercules. Hercules is geschokt als blijkt dat Midas een gokpaleis heeft geopend en dat de situatie uit de hand loopt nadat een sadistische vrouw en haar handlangers het paleis hebben overgenomen ten koste van de slachtoffers. 
163
What's in a Name?
Bruce CampbellMichael Marks18 september 1995
Hercules ontdekt dat zijn halfbroer Iphicles beweert de echte Hercules te zijn. Iphicles doet dit om de dochter van de lokale krijgsheer Gorgus te behagen zodat hij met haar kan huwen. Hercules kan niet toestaan dat Gorgus verwacht van Iphicles zijn wil op te leggen aan de onschuldige dorpelingen. 
174
Siege at Naxos
Stephen L. PoseyDarrell Fetty25 september 1995
Hercules en Iolaus nemen Goth gevangen, de leider van een bende barbaren. Ze zijn van plan hem naar Athene te brengen, waar hij terecht zal staan. Ze worden gedwongen hun toevlucht te nemen in een verlaten fort aangezien de broer van Goth en zijn leger proberen om hem te bevrijden. 
185
Outcast
Bruce Seth GreenRobert Bielak2 oktober 1995
Deric, een Centaur, zijn vrouw Lyla en hun zoon Kefor worden vervolgd omdat zij met een Centaur trouwde. Nadat zijn vrouw en zoon zijn gedood neemt Deric wraak op de mensen en doodt twee personen uit zelfverdediging. Hercules vecht naast Deric tegen de vooroordelen van de lokale bevolking. 
196
Under the Broken Sky
James A. ContnerJohn Schulian9 oktober 1995
Hercules ontdekt dat Salmoneus in een paleis van plezier werkt. Hier ontmoet hij de vrouw Lucina. Hercules probeert haar te helpen het leven dat ze leidt achter haar te laten en wil haar herenigen met haar vervreemde echtgenoot. De criminelen die het paleis uitbaten proberen Hercules' bemoeienissen te voorkomen. 
207
The Mother of All Monsters
Bruce Seth GreenJohn Schulian16 oktober 1995
Echidna, de zelfverklaarde Moeder van alle Monsters, is erop uit om wraak te nemen op Hercules voor het doden van al haar kinderen, en wil hem laten lijden zoals zij heeft geleden. 
218
The Other Side
George MendelukRobert Bielak30 oktober 1995
Persephone, de dochter van Demeter, wordt ontvoerd door Hades. Demeter dwingt Hercules af te dalen naar de Onderwereld om Persephone te redden. Ze dreigt dat anders de mensheid zal vergaan. In de Onderwereld wordt Hercules kort herenigd met zijn gezin. 
229
The Fire Down Below
Timothy BondJohn Schulian6 november 1995
Salmoneus roept de toorn van Hera over zich wanneer hij een deel van haar schat steelt en doorverkoopt. Nemesis wordt naar de aarde gestuurd om de goddelijke vergelding te verzekeren. Hercules probeert Nemesis te overtuigen van Salmoneus' onschuld. Hera stuurt een dodelijk schepsel bestaand uit vuur om hen alle drie te elimineren. 
2310
Cast a Giant Shadow
John KretchmerJohn Schulian13 november 1995
Hercules en Iolaus ontmoeten en reizen verder mee met Typhon, een zachte en vriendelijke reus. Ze zijn verbaasd dat hij getrouwd is met Echidna, de Moeder van Alle Monsters. Typhon is bedroefd om te horen dat Echidna problemen veroorzaakt en overtuigt hen dat Echidna alleen in de problemen komt als hij niet thuis is en zegt dat ze hem snel thuis moeten krijgen. 
2411
Highway to Hades
T.J. ScottRobert Bielak20 november 1995
Koning Sisyphus heeft Timeron in de val gelokt door hem in zijn plaats te laten sterven op zijn huwelijksnacht. Timeron moet zo Sisyphus' plaats in de Onderwereld innemen. Hades geeft Hercules en Iolaus drie dagen de tijd om Sisyphus naar de Onderwereld te brengen, of Timeron zal Sisyphus' straf voor eeuwig moeten dragen. 
2512
The Sword of Veracity
Steven BaumGarth Maxwell8 januari 1996
Amphion, een oude vriend van Hercules, is tegenwoordig een vredesprediker. Hij wordt echter gearresteerd op verdenking van moord door de tiran Traicus. Aangezien Amphion weigert om zich te verdedigen, gaan Hercules en Iolaus op zoek naar het Zwaard van de Waarheid om te bewijzen dat Amphion er werd ingeluist. 
2613
The Enforcer
T.J. ScottNelson Costello15 januari 1996
Aangezien Nemesis weigerde om Hercules te doden, maakt Hera haar sterfelijk. Hera stuurt een nieuw gecreëerde en zeer moorddadige Enforcer achter haar stiefzoon aan. 
2714
Once a Hero
Rob TapertRob Tapert, Robert Bielak & John Schulian29 januari 1996
Hercules, Iolaus en een aantal andere voormalige Argonauten ontdekken dat hun voormalige leider Jason doodsbang is nadat hij zijn vrouw Medea verliet voor een ander en zijn nieuwe gezin uitgemoord zag worden. Het regeringsambt van zijn koninkrijk Argos is doorgegeven aan een regent. Een partij demonen stal het Gulden Vlies waardoor de Argonauten samenwerken om ze terug te halen. Hercules ontdekt de identiteit van de dader. 
2815
Heedless Hearts
Peter EllisRobert Bielak5 februari 1996
 
2916
Let the Games Begin
Gus TrikonisJohn Schulian12 februari 1996
 
3017
The Apple
Kevin SorboSteven Baum19 februari 1996
 
3118
Promises
Stewart MainMichael Marks4 maart 1996
 
3219
King for a Day
Anson WilliamsPatricia Manney18 maart 1996
 
3320
Protean Challenge
Oley SassoneBrian Herskowitz22 april 1996
 
3421
The Wedding of Alcmene
Timothy BondJohn Schulian29 april 1996
 
3522
The Power
Charlie HaskellNelson Costello6 mei 1996
 
3623
Centaur Mentor Journey
Stephen L. PoseyRobert Bielak13 mei 1996
 
3724
The Cave of Echoes
Gus TrikonisJohn Schulian & Robert Bielak24 juni 1996
 

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Mercenary
 2. Doomsday
 3. Love Takes a Holiday
 4. Mummy Dearest
 5. Not Fade Away
 6. Monster Child in the Promised Land
 7. The Green-Eyed Monster
 8. Prince Hercules
 9. A Star to Guide them
 10. The Lady and the Dragon
 11. Long Live the King
 12. Surprise
 13. Encounter
 14. When a Man Loves a Woman
 15. Judgement Day
 16. The Lost City
 17. Les Contemptibles
 18. Reign of Terror
 19. The End of the Beginning
 20. War Bride
 21. A Rock and a Hard Place
 22. Atlantis

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Beanstalks and Bad Eggs
 2. Hero's Heart
 3. Regrets... I've Had a Few
 4. Web of Desire
 5. Stranger in a Strange World
 6. Two Men and a Baby
 7. Prodigal Sister
 8. ...And Fancy Free
 9. If I Had a Hammer
 10. Hercules on Trial
 11. Medea Culpa
 12. Men in Pink
 13. Armageddon Now: Part 1
 14. Armageddon Now: Part 2
 15. Yes, Virginia, There Is a Hercules
 16. Porkules
 17. One Fowl Day
 18. My Fair Cupcake
 19. War Wounds
 20. Twilight
 21. Top God
 22. Reunions

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Faith
 2. Descent
 3. Resurrection
 4. Genies and Grecians and Geeks, Oh My!
 5. Render Unto Caesar
 6. Norse by Norsevest
 7. Somewhere Over the Rainbow Bridge
 8. Darkness Rising
 9. For Those of You Just Joining Us...
 10. Let There Be Light
 11. Redemption
 12. Sky High
 13. Stranger and Stranger
 14. Just Passing Through
 15. Greece Is Burning
 16. We'll Always Have Cyprus
 17. The Academy
 18. Love on the Rocks
 19. Once Upon a Future King
 20. Fade Out
 21. My Best Girl's Wedding
 22. Revelations

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Be Deviled
 2. Love, Amazon Style
 3. Rebel with a Cause
 4. Darkness Visible
 5. Hercules, Tramps & Thieves
 6. City of the Dead
 7. A Wicked Good Time
 8. Full Circle

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]