Herenakkoord (overeenkomst)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een herenakkoord (Engels: gentleman's agreement) is een informele overeenkomst, gesloten tussen twee partijen. Het kan zowel mondeling als schriftelijk bestaan. In principe is een herenakkoord niet rechtens afdwingbaar, maar beroept het op de eer van de partijen. Hier tegenover staat een rechtsafdwingbare overeenkomst.

Auto-industrie[bewerken]

Het Gentlemen's Agreement is een (ongeschreven) overeenkomst van de belangrijkste automobielconstructeurs om de auto's die een topsnelheid van meer dan 250 km/h hadden kunnen hebben te begrenzen op 250 km/h. De bekendste constructeurs die hieraan deelnemen zijn Audi, BMW en Mercedes-Benz. Het kan wel voorkomen dat een merk één model heeft dat hieraan niet voldoet, maar dan als eenmalige supercar wordt gezien, zoals bijvoorbeeld de Mercedes-Benz SLR McLaren en de Audi R8.

Zwakkere betekenis[bewerken]

De term herenakkoord heeft aan kracht moeten inleveren over de jaren heen, temeer in een samenleving waar minder waarde wordt gehecht aan eer en morele karakter. Vooral na de Eerste Wereldoorlog werd het vooral gezien als een slappe intentieovereenkomst.

Voorbeelden[bewerken]

Zie ook[bewerken]