Hermonberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hermonberg
חרמון
جبل الشيخ
De besneeuwde Hermonberg
De besneeuwde Hermonberg
Hoogte 2814 m
Coördinaten 33° 25′ NB, 35° 51′ OL
Gebergte Anti-Libanon
Hermonberg (Syrië)
Hermonberg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Hermonberg, de berg Hermon of kortweg de Hermon, (Hebreeuws: הר) חרמון) - (Har) Chermon) (Arabisch: جبل الشيخ - Jabal al-Sjaikh ('berg van de sjeik', ook wel aangeduid als 'sneeuwberg')) is een berg in de Anti-Libanon, op de huidige grens van Libanon, Syrië en Israël. Met 2814 meter boven de zeespiegel is het de hoogste berg in zowel Israël als Syrië. De Hermonberg grenst aan het uiterste noorden van de Golanhoogten.

Grensgebied en rivieren[bewerken]

De zuidelijke en zuidwestelijke hellingen van de Hermonberg worden met de ten zuiden ervan liggende Golanhoogten door Israël bezet sinds het einde van de Zesdaagse Oorlog op 10 juni 1967. De toppen zelf zijn onder Syrische controle gebleven. Aan de voet van de Hermon liggen de door Israël bezette bronnen van de rivier de Panias. Een andere rivier die aan de voet van de Hermon ontspringt, is de rivier de Dan. Beide maken deel uit van de vier rivieren die de oorsprong van de rivier de Jordaan vormen. De Dan geldt als de belangrijkste toeleverancier van deze rivier en was de enige bron van de Jordaan die reeds voor de Zesdaagse Oorlog in Israëlische handen was.

Hebreeuwse Bijbel[bewerken]

De Hermonberg wordt een aantal malen in de Hebreeuwse Bijbel genoemd[1] en geldt daar als de noordgrens van het door God aan de Israëlieten beloofde land.[2]

Skigebied[bewerken]

De Hermonberg bevat het enige skigebied dat Israël rijk is. Op diverse niveaus kan er worden geskied. Er is een skischool aanwezig en er is pistebewaking. Verder kan er worden gesleed en bestaat er de mogelijkheid tot Noords skiën. Onderaan en bovenaan de berg bevinden zich een aantal restaurants.

  • Hoogste skiniveau: 2.073 m
  • Aantal skipistes: 14
  • Totale lengte van de skipistes: 45 km
  • Aantal skiliften: 5

Externe link[bewerken]