Herta Mohr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herta Theresa Mohr (Wenen, 24 april 1914Bergen-Belsen, 15 april 1945) was een Oostenrijks-Nederlandse egyptologe. Ze publiceerde over de grafkapel van Hetepherachty in het Rijksmuseum van Oudheden en is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Herta Theresa Mohr werd geboren in Wenen als enige dochter van Adolf Israel Mohr en Gabriele Kaufmann. Haar vader was een huisarts die wegens zijn medische inzet voor veldhospitalen werd onderscheiden met het gouden kruis van het Oostenrijkse Burgerlijk Kruis van Verdienste tijdens de Eerste Wereldoorlog.[1] De familie woonde aan de Winckelmannstraße 2. Herta Mohr begon aanvankelijk aan een studie Geneeskunde zoals haar vader, maar schreef zich ten slotte in voor Oriëntaalse Studies. In 1937-1938 volgde ze cursussen Egyptologie en Afrikanistiek. In september 1938 gaf ze een lezing over de grafkapel van Hetepherachty tijdens het 20e Internationale Congres van Oriëntalisten in Brussel, getiteld ‘Einige Bemerkungen zur Leidener Mastaba’ en voorzien van ‘lichtbeelden’. Ze woonde toen aan de Hogewoerd 113 in Leiden.

Herta Mohr wordt in 1939 vermeld als begunstiger van de studievereniging voor het oude Nabije Oosten Ex Oriente Lux en werd lid van de Rooms-Katholieke studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus Ze werd katholiek gedoopt op 13 juli 1939. Volgens het Gedenkboek 1940-1945 van de Katholieke Academische Gemeenschap had ze een vergunning om naar de Verenigde Staten te reizen, die ze echter niet heeft kunnen benutten. In 1940 verhuisde ze naar Eindhoven, waar ze samen met de familie Van Dam aan de Prins Hendrikstraat 35 woonde.

Stolperstein in de Fagelstraat in Leiden voor Herta Mohr en familie

In de ochtend van 2 augustus 1942 werd Herta Mohr gearresteerd en samen met andere katholieke Joden naar Kamp Westerbork gebracht en geïnterneerd in barak 48. In Westerbork kreeg ze uitstel van transport (Sperre) omdat ze als vertaalster werkte. Na een onfortuinlijk voorval, beschreven in het Weinreb-rapport, werd ze als straf op 25 januari 1944 op transport gesteld naar Auschwitz. Haar ouders waren enkele dagen eerder naar Theresienstadt gestuurd, maar kwamen eind oktober 1944 in Auschwitz terecht, waar ze bij aankomst werden omgebracht.

In januari 1945 werd Auschwitz geëvacueerd wegens de oprukkende Russische strijdkrachten. Een deel van de geïnterneerden werd naar het westen gestuurd via Groß-Rosen. In het ziekenhuis van Groß-Rosen is Herta Mohr nog gezien door iemand met dezelfde achternaam, die echter geen familie was. Voordat dit kamp in februari werd bevrijd, werden de nog aanwezige gevangenen geëvacueerd naar andere kampen in Duitsland. De plaats en datum van overlijden van Herta Mohr zijn onderzocht, maar konden niet meer worden vastgesteld. Waarschijnlijk werden deze achteraf bepaald door een rechter. Volgens de officiële gegevens overleed Herta Mohr, 30 jaar oud, dan ook in Bergen-Belsen op 15 april 1945: dat is de datum van de bevrijding en dus beëindiging van dat kamp.

Publicaties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

 • Mohr, H.Th., The Mastaba of Hetep-Her-Akhti: Study on an Egyptian Tomb Chapel in the Museum of Antiquities Leiden (1943).
 • Mohr, H.Th., Een vechtpartij te Leiden: Vorm en inhoud van een reliëf in de mastaba van Htp-Hr-Axtj, JEOL 7 (1940), 535-541, pl. IX.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Actes du XXe Congrès international des orientalistes: Bruxelles, 5-10 Septembre 1938 (1940), 95-97.
 • Federn, W., Review van The Mastaba of Hetep-Her-Akhti in Bibliotheca Orientalis 3 (1946), 57-9.
 • Gedenkboek 1940-1945 van de Katholieke academische gemeenschap (1947), 91-92.
 • Giltay Veth, D. en Leeuw, A.J. van der, Rapport door het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie uitgebracht aan de minister van Justitie inzake de activiteiten van drs. F. Weinreb gedurende de jaren 1940-1945, in het licht van nadere gegevens bezien (1976), 1310-1315.
 • Beek, N. van de, Herta Mohr and the Mastaba of Hetepherakhty, in: Imaging and Imagining the Memphite Necropolis: Liber Amicorum René van Walsem (2017), 233-238.

Herdenkingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Leiden zijn Stolpersteine voor Adolf, Gabriele en Herta Mohr geplaatst in de stoep voor Fagelstraat 17, het adres waar het gezin eind jaren 30/begin jaren 40 woonde.[2][3] In Den Bosch zijn Stolpersteine voor Herta's ouders Adolf en Gabriele Mohr geplaatst aan de Kasterenwal; het huis op Tweede Kasterenstraat 1 waar zij woonden bestaat niet meer.[4] De namen van alle drie gezinsleden staan op het Joods monument in Den Bosch.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Website Joods Monument: Gezin Adolf Mohr
 2. Website Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden: Stolpersteine 15 juni Vogelwijk en Raadsherenbuurt
 3. Website Leiden4045.nl: Mohr-Kaufmann, Adolf en Gabriëlle
 4. Website Stichting Struikelstenen 's-Hertogenbosch: Tussen Markt en Sint Janssingel
 5. Website Joods monument Den Bosch: De namen