Naar inhoud springen

Het Ambacht Haalderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ronn (overleg | bijdragen) op 19 jan 2017 om 01:51. (onderneming)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Het Ambacht Haalderen
Het Ambacht Haalderen
Oprichting 1947
Hoofdkantoor Ambachtstraat, Haalderen
Producten huishoudelijk en sieraardewerk
Portaal  Portaalicoon   Economie

Het Ambacht Haalderen (1947) is een Nederlandse onderneming in Haalderen, gespecialiseerd in het maken van huishoudelijk en sieraardewerk.

Geschiedenis

Het Ambacht werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht als werkgelegenheidsproject voor jongeren die tijdens de oorlogsjaren geen beroepsopleiding hadden kunnen volgen. Doel was het bevorderen van de culturele en maatschappelijke belangen van Haalderen.[1] Met subsidies en een lening van Volksherstel Gelderland, de provincie en de gemeente werd hiervoor een stichting opgericht.[2] Initiatiefnemers waren onder anderen burgemeester Wilhelmus van Elk, pastoor Taeke van der Wey en G. Janssen sr. Het ambachtscentrum zou meerdere onderdelen krijgen, maar alleen de pottenbakkerij kwam van de grond.

Er waren aanvankelijk vijf pottenbakkers in dienst, die huishoudelijk aardewerk maakten. Piet Kurstjens werkte er vanaf 1947 als instructeur, hij werd later opgevolgd door Peter Hinze. Na de komst van Joop Puntman werden er ook siervoorwerpen en muurplastieken gemaakt. Hij was van 1949 tot 1969 als ontwerper aan Het Ambacht verbonden. Andere medewerkers waren onder anderen Henk van Meurs en Kees Schoppema. Werk van Het Ambacht is gesigneerd met "Het Ambacht Haalderen" of "AMHA".

Het Ambacht was aanvankelijk gevestigd aan de Van der Mondeweg en trok in 1954 in de voormalige lagere school, waar de pottenbakkerij nog is gevestigd.[3] De aanvankelijke stichting werd in 1970 een NV en later BV.[4]

Werken (selectie)

  • Diogenes met de lamp (1948), Huissen, ontwerp van Kurstjens
  • De levensweg (1964), Bemmel, ontwerp van Puntman
  • De Haalderense mens en z'n werk (1965), Haalderen, ontwerp van Puntman
  • Steigerend paardje (1971), Leusden, ontwerp van Puntman

Afbeeldingen

Zie de categorie Het Ambacht Haalderen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.