Het Handelsblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Handelsblad
Type Dagblad
Eerste editie 1846
Laatste editie 15 februari 1979
Eigenaar(s) De Standaard N.V.
Land(en) Vlag van België België
Regio(s) Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Talen Nederlands
Portaal  Portaalicoon   Media
Taxander van Het Handelsblad (door Jos De Swerts in 1922)

Het Handelsblad was een Nederlandstalige Belgische krant.

Historiek[bewerken]

Het Handelsblad was een belangrijke Antwerpse krant met katholieke strekking tussen 1844 en 1979. Het was op het moment van zijn verdwijnen de oudste bestaande Nederlandstalige krant in België en de oudste krantentitel in Vlaanderen.

De krant werd gesticht door de in Antwerpen gevestigde Nederlandse uitgever Jan Petrus van Dieren, die daarmee een katholiek tegengewicht wilde brengen voor de Franstalige en liberale publicaties in Vlaanderen. Oorspronkelijk heette het blad Het Handelsblad der Stad en Provincie Antwerpen

Het blad was een belangrijke steun voor de Meetingpartij, die in de jaren 1860 de Antwerpse politiek ging domineren. Het werd toen de meest prominente krant met Vlaamsgezinde standpunten.

Het Handelsblad verscheen niet tijdens de Eerste Wereldoorlog en raakte nadien zijn plaats als voornaamste katholieke Vlaamsgezinde krant kwijt aan De Standaard, die ook meer radicale standpunten in de Vlaamse kwestie verkondigde.

Tijdens de bezetting van de Tweede Wereldoorlog verscheen de krant opnieuw niet. Na de bevrijding (1944) werd Het Handelsblad overgenomen door Bruno De Winter, die kort daarop ook het weekblad 't Pallieterke zou oprichten.

In 1957 werd de krant vanwege het dalend aantal lezers overgenomen door de Standaardgroep. De krant hield op te bestaan als zelfstandig blad in oktober 1962. Het Handelsblad was daarna niet meer dan een kopblad van Het Nieuwsblad: de krant had dezelfde inhoud als Het Nieuwsblad met een andere titel en aangevuld met plaatselijk Antwerps nieuws.

Na het faillissement van de Standaardgroep in 1977 volgde een rationalisering van de kranten van de groep. Op 15 februari 1979 verdween de titel Het Handelsblad definitief omdat de oplage te gering was.

Het Handelsblad publiceerde de eerste verhalen van de stripreeks Piet Pienter en Bert Bibber.