Het zwaard van Ardoewaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het zwaard van Ardoewaan
Genre Jeugd
Speelduur 30 minuten
Hoofdrollen Jef Demedts
Patrick Struys
Frans Maas
Vera Veroft
Nand Buyl
Regie Bert Struys
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 5 januari 1972
Einde 31 maart 1972
Afleveringen 13
Seizoenen 1
Netwerk of omroep BRT
Zender BRT1
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Het zwaard van Ardoewaan is een Vlaamse jeugdreeks uit 1972. Deze jeugdreeks was de eerste die in kleur werd uitgezonden door de BRT. De eerste twee maanden van de opnames werden in de studio in Waterloo de binnenopnames gemaakt. Daarna vertrok men naar Carpentras, in de Provence, voor de buitenopnames, waarbij ook de kastelen La Rousse en Le Barroux als decor gebruikt werden.

De reeks bestaat uit dertien afleveringen van een halfuur.

Cast en crew[bewerken | brontekst bewerken]

Bert Struys werd bekroond voor dit feuilleton met de tweejaarlijkse Bert Leysenprijs voor de beste televisieproductie op 31 januari 1973.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Aflevering 1: de thuiskomst[bewerken | brontekst bewerken]

Huoon en zijn tweelingbroer Morholt komen terug van een kruistocht op de vaderlijke burcht. De pest heeft Ardoewaan geteisterd: de vrouw van Morholt en hun vader zijn eraan gestorven. Nu beide broers terug zijn, is de vraag wie over het kasteel zal heersen. Ridder Gorvenal, een vriend van hun vader, vertelt de beide broers dat Bragnit, het wonderbaarlijke zwaard, beslist wie de heer van Ardoewaan zal zijn. Het zwaard zit diep in een eiken stutbalk en wie het eruit kan trekken, wordt de nieuwe heer van Ardoewaan.

Aflevering 2: de tweekamp[bewerken | brontekst bewerken]

Morholt wordt door afgunst verteerd en hij werkt zijn haat uit op de boeren en dan vooral op Orm, een vrije boer en zijn vrouw Rikki. Orm vlucht naar het land van Gorvenal. In een twist die daarop volgt, daagt Morholt ridder Gorvenal uit voor een tweegevecht. Maar Huoon gaat in zijn broers plaats Gorvenal bekampen.

Aflevering 3: de vondeling[bewerken | brontekst bewerken]

Na de dood van zijn broer is Morholt heer van Ardoewaan en hij huwt Freda, de vrouw van Huoon. Maar Morholt kan het zwaard Bragnit niet uit de balk trekken. Morholt laat het zoontje van Huoon verdwijnen. Gelukkig kan Karanog, de kluizenaar, het verdwaalde kind redden en hij brengt het onder bij Orm en Rikki.

Aflevering 4: een gordel voor Aja[bewerken | brontekst bewerken]

Vijftien jaren zijn voorbijgegaan. Rohalt, zoon van Huoon, is opgegroeid tot een jongeman die ervan droomt ridder te worden. Op een dag komt Rohalt aan in het land van Gorvenal.

Aflevering 5: de nachtwake[bewerken | brontekst bewerken]

Rohalt wordt de wapenknecht van Gorvenal en hij wordt verliefd op diens dochter Belinda. Het is echter een hopeloze liefde en Rohalt besluit het kasteel te verlaten.

Aflevering 6: het spookpaard[bewerken | brontekst bewerken]

Op de 15e verjaardag van de dood van Huoon ziet de nar Fulco hoe Morholt het zwaard Bragnit uit de balk wil trekken en hoe zijn hand met bloed besmeurd wordt. Morholt vraagt vergiffenis aan Huoon. Ook Gorvenal wordt door wroeging verteerd. Als Rohalt terug op de burcht verschijnt met zijn paard Notwin II, wordt voor Gorvenal het verleden weer levend.

Aflevering 7: de tollenaars[bewerken | brontekst bewerken]

Wezel, broer van Fulco, dwingt zijn broer om ervoor te zorgen dat ze beiden in dienst worden genomen door Morholt. Als tollenaars zullen ze de grenzen van Ardoewaan bewaken. Om geld te verdienen, gaat Rohalt bij een koopman in dienst en maakt zo kennis met de twee tollenaars.

Aflevering 8: de wrekende nar[bewerken | brontekst bewerken]

Als Rohalt op Notwin II in de burcht van Ardoewaan terugkeert, wordt Fulco getroffen door de gelijkenis met het paard Notwin van Huoon. Fulco gaat Morholt spreken nadat hij zekerheid kreeg omtrent zijn vermoedens en eist dat hij Freda haar zoon teruggeeft.

Aflevering 9: Brandal de Grif[bewerken | brontekst bewerken]

Als Rohalt in het dal der nevelen aankomt, dringt hij de grot binnen en wordt besprongen door een geheimzinnig wezen: Brandal, de roodgeschubde vuurman.

Aflevering 10: de ridderslag[bewerken | brontekst bewerken]

Rohalt wordt tot ridder geslagen. Fulco wil nog meer: Rohalt moet terugkomen op Ardoewaan als zoon van Huoon en Freda. Morholt wil Gawijn bij deze plechtigheid betrekken en stuurt Fulco om hem te halen bij Gorvenal.

Aflevering 11: Gildar van het moeras[bewerken | brontekst bewerken]

De plechtigheid voor de ridderslag wordt onderbroken door een koopman die hulp vraagt voor zijn karavaan die in een hinderlaag werd gelokt door Gildar van het moeras. Gildar die onder een oude ruïne leeft, gebruikt de gebreken van haar slachtoffers om ze in het verderf te storten.

Aflevering 12: opstand in Ardoewaan[bewerken | brontekst bewerken]

Rohalt is weg en misschien wel dood. Morholt maakt hiervan gebruik om de boeren te terroriseren.

Aflevering 13: het zwaard van Ardoewaan[bewerken | brontekst bewerken]

Morholt neemt Orm en de boeren gevangen. Rikki en Fulco slagen erin de dans te ontspringen en gaan de hulp van Rohalt inroepen. Fulco vertelt hem dan wie hij in werkelijkheid is. Rohalt trekt naar de burcht van Ardoewaan en Morholt moet hem in aanwezigheid van Freda erkennen als de wettige heer van Ardoewaan. Na 15 jaar van wroeging is voor Morholt nu het moment gekomen om weer de test met het zwaard Bragnit te ondergaan: zou de jarenlange vloek nog op hem rusten?

Dvd-uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 kwam de reeks uit op dvd, in de collectie VRT-Klassiekers.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]