Heusden (Asten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heusden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Heusden (Noord-Brabant)
Heusden
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Asten Asten
Coördinaten 51° 23′ NB, 5° 46′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
2.490[1]
Overig
Postcode 5725
Netnummer 0493
Woonplaatscode 2929
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Heusden is een kleine kern in de gemeente Asten, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Heusden heeft meer inwoners (ca. 2500) dan Ommel, een andere kern in de gemeente. Men hanteert ook wel de benaming Asten-Heusden en onder inwoners wordt er vaak gesproken over Heuze. In 2021 vierde de parochie Heusden haar 100-jarig bestaan, echter de festiviteiten werden door de coronapandemie veelal uitgesteld naar 2022.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Heusden was al in de middeleeuwen een gehucht, dat zich in de loop van de eeuwen opsplitste in de Voorste-, Middelste- en Achterste Heusden, en Behelp. Later groeide het gehucht uit tot een heide-ontginningsdorp. De bewoners besloten een coöperatieve winkel op te richten, waarvan de baten zouden worden gebruikt voor de bouw van een school en kerk. In 1918 kwam er een school, in 1920 werd een pastoor benoemd, terwijl in 1921 ook de zelfstandige parochiekerk gereed kwam. In 2006 werd de parochie met de twee andere parochies uit Asten samengevoegd tot de Angelusparochie.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Sint-Antonius van Paduakerk is een eenvoudige eenbeukige neogotische kerk uit 1921. De architect hiervan was Hendrik Vorstermans uit Oss. Ze bezit zeven gebrandschilderde ramen in het koor, die de zeven sacramenten voorstellen.
  • De voormalige pastorietuin werd vanaf 1980 ingericht als botanische tuin. Er zijn onder meer coniferen en succulenten aan te treffen.
  • Grieks-orthodox klooster aan de Gruttoweg. Dit klooster, met de naam 'Klooster Geboorte Moeder Gods' wordt sinds 1988 bewoond door enkele monialen van verschillende nationaliteiten die behoren tot de Grieks-orthodoxe Kerk.
  • In Heusden ligt de ruïne van Kasteel Asten, waarop voorheen de heren van Asten resideerden, zie daarvoor ook: Asten.
  • Ten zuidoosten van het dorp op de grens met Limburg ligt nationaal park de Groote Peel.
  • Midden in het dorp ligt ook het monumentale pand, onder de volksmond "de Mariaschool" genaamd. Wat in het verleden ook de naam St. Antoniusschool droeg.

Verenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Heusden zijn veel verenigingen actief op bijvoorbeeld het gebied van creativiteit, ontspanning, sport en muziek. Op het gebied van sport zijn bijvoorbeeld handboogvereniging DHSZOD (De Haas Stropen Zij Ons Doel)(1873-Heden), paardensportvereniging De Peelruiters (1945-Heden), voetbalvereniging SV ONDO (1962-Heden), korfbalvereniging DOS (1963-2017) gefuseerd met Olympia uit Ommel tot ODC (2017-Heden), TWC (ToerWielerClub) 't Ventieleke (1991-Heden), tennisvereniging De Meijvink (1993-Heden), Golfvereniging Het Woold (2010-Heden) en enkele biljartverenigingen actief. Een breed actieve vereniging is Seniorenvereniging Heusden (1962-Heden). Voor de vrolijke activiteiten tijdens het carnavalsseizoen is Carnavalsvereniging De Peelvrujters actief, samen met boerenkapel De Turvers (1962 - Heden). Voor toneelopvoeringen zorgt toneelvereniging Onderling Kunstgenot (1925-Heden). Er wordt volop gemusiceerd in Heusden: Harmonie St. Antonius (1931-1978 (Fanfare), 1978-Heden (Harmonie)) met muziekkorps, slagwerkgroep, majoretten en een showdansgroep met daarnaast de volgende koren: Kerkkoor St. Antonius (1921-Heden), Ouderenkoor Amicitia (+/- 1970-Heden), Het Heusdens Gemengd Koor (1987-2018), zanggroep In Between (2000-Heden), zangkoor Erato (1971-Heden), jongerenkoor Nota Feliz (2007-2020) en kinderkoor De Flierefluiters (Momenteel niet actief (2016)). Ook bestaat er al sinds 1970 een Open Jongeren Centrum OJC Jonosh (1970-Heden) genaamd, waar geregeld bands optreden en thema-activiteiten gehouden worden. Op de locatie van het voormalige schoolgebouw de Mariaschool delen zij hun onderkomen met Jong Nederland Heusden (1948-Heden).

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Nationaal park De Groote Peel (Op de grens van Brabant en Limburg)

Visvijver De Witte Bergen

Bekende personen en namen[bewerken | brontekst bewerken]

Volksmuziekgroep Horlepiep

In 1975 startte onderwijzer Toon Snijders (1945 - 1981) in Asten-Heusden Kwartet Plat als cabaretgroep tijdens de zannikavonden van C.V. De Peelvrujters. In 1976 werd de groep uitgebreid en de naam veranderd in Horlepiep. Horlepiep bestond toen uit Toon Snijders, Leo Snijders, Piet Snijders, Anjalina Snijders, Johan Otten en Ceciel van der Vegt. Horlepiep legt zich toe op het vertolken van overwegend Brabantse, Nederlandse en Vlaamse volksmuziek. De oprichter van het familie-orkestje overleed bij een ongeval in 1981. Horlepiep bestaat anno 2011 uit Piet Snijders, Sjaak Bekx, Cecile Snijders, Johan Otten, Leo Snijders.

Jan van Eijk (1935-1986)

Jan van Eijk is de componist en tekstschrijver van het 'Heusdense volkslied' 'Heuze, min dûrpke' (1984). Daarnaast schreef hij diverse liedjes in het Heusdense en Brabantse dialect, waaronder ook diverse carnavalsschlagers. Inmiddels is 'Heuze, min dûrpke' in diverse uitvoeringen verschenen, zowel gezongen als instrumentaal. Het lied is in 1995 benoemd tot 'Het Carnavalslied der Peelvrujters' en dus de vaste carnavalsschlager van Carnavalsvereniging De Peelvrujters in Heusden. Van daaruit is het gegroeid tot het 'Heusdens volkslied'. Bij vele speciale dorpsgelegenheden wordt dit lied gezongen en gespeeld.

Van Eijk was in het dagelijkse leven een graag geziene kruidenier in Heusden. {Bron: M. Giebels} Zijn vrouw 'Tante Sien' runde de IFA-winkel in het centrum van Heusden en verzorgde daarnaast het gezin met 7 kinderen. Jan bezocht met zijn IFA winkelwagen met name de boerengezinnen in het buitengebied. Mede daardoor leerde hij het leven in het Heusdense land goed kennen. Jan bespeelde de accordeon, die hij trots 'Minne monika' noemde. Dat samen bracht hem ertoe om liedjes te gaan schrijven, in het Heusdense en Brabantse dialect, over het gewone dagelijkse leven. Van Eijk is vooral regionaal en zelfs tot in Canada bekend geworden. Ook schreef hij de teksten voor diverse tonpraters, waaronder de bekende dorpsgenoot Tinuske Berkers.

In 1984 heeft Van Eijk een album uitgebracht op muziekcassette met als titel: 'Jan van Eijk Zeengt: 'Op Zin Heuzens'. Het album staat vol met liedjes in het Heusdense dialect. De verkoopopbrengst ad fl 4.250,00 werd geheel geschonken aan de Heusdense missionaris in Brazilië Frans Haasen.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen zijn: Asten, Neerkant, Someren-Eind, Meijel. Tussen Heusden en Neerkant was een ontginningsdorp gepland, genaamd Willemsveen. Door het stopzetten van de ontginning van de Peel is Willemsveen nooit uitgegroeid tot een dorp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]