Hof van Hoogstraten (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Speelvogel (overleg | bijdragen) op 26 dec 2021 om 21:20. (Categorie:Paleis in België verwijderd; Categorie:Paleis in Brussel toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hof van Hoogstraten naast het paleis van den Coudeberg
De tuinzijde getekend door Cantagallina, met rechts een boog van de galerij en in de achtergrond de paleiskapel
Blijde Intrede van Karel VI in 1717 langs het Hof van Hoogstraten naar het Baliënplein

Het Hof van Hoogstraten is een verdwenen stadspaleis in Brussel. Het was gelegen naast het Paleis op de Koudenberg dat in de 18e eeuw uitgebrand is. Nu is het een archeologische site nabij het Koningsplein.

Het gebouw ontstond uit een aaneengroeien van afzonderlijke woningen. Het was in de 14e eeuw eigendom van Walter van Kersbeke en daarna van Jan IV van Auxy (fr). Filips van Bourgondië-Beveren voegde een kapel en een galerij toe. Na hem kwam het in het bezit van Antoon I van Lalaing, graaf van Hoogstraten. Hij was een van de raadgevers van keizer Karel V. Het Hof van Hoogstraten werd vanaf 1774 grotendeels gesloopt voor de aanleg van het Koningsplein. Sommige elementen zijn bewaard gebleven en werden opgenomen in het Hôtel de Spangen (fr), waarin verschillende overheidsdiensten werden ondergebracht.

Een bezoek aan de restanten is opgenomen in het archeologische parcours van het voormalige Koudenbergpaleis. Dat bevindt zich onder het Koningsplein en is toegankelijk via het Belvue Museum. In 1984 gingen de werken van start, die 25 jaar zouden duren voordat ze voor het publiek werden opengesteld.

De voormalige Isabellastraat lag aan de zijkant van het paleis en is voor een gedeelte toegankelijk gemaakt. De straat was vernoemd naar aartshertogin Isabella van Spanje (1566-1633). Daarnaast lag het Hof van Hoogstraten, waarvan de galerij uitkomt op de Villa Hermosastraat. In de overgebleven gebouwen van het Hof van Hoogstraten is een tentoonstellingsruimte met gebruiksvoorwerpen die men tijdens de opgravingen gevonden heeft.

Bij het onderzoek van de archeologische site is een tekening gemaakt door Remigio Cantagallina omstreeks 1612 gebruikt. Ze toont een tuinaanzicht van het Hof van Hoogstraten. Aan de hand van details op deze tekening kon men de restauratie van de galerij uitvoeren.

Literatuur

  • Dirk Van Eenhooge en Marcel Celis, "Het ‘Hof van Hoogstraten’, de Brusselse verblijfplaats van Antoine de Lalaing", in: Monumenten en Landschappen, 1988, nr. 4, p. 36-62
  • Christophe Loir, Étude de l'ancien Hôtel d'Hoogstraeten à Bruxelles, 1998
  • Lode De Clercq, Renovatie van de gebouwen de Lalaing-Hoogstraeten. Laat-gotische gaanderij. Materieel-technisch onderzoek van de afwerkingslagen. Restauratie-advies, onuitgegeven studie in opdracht van het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maart 1999
  • Laetitia Cnockaert en S. Modrie, "Het hof van Hoogstraten in de 16de eeuw", in: Vincent Heymans (red.), Het Coudenbergpaleis te Brussel, 2014, p. 254-275

Externe links

Zie de categorie Hof van Hoogstraten (Brussels) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.