Naar inhoud springen

Koningsplein (Brussel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koningsplein
Koningsplein met standbeeld van Godfried van Bouillon en op de achtergrond de St. Jacobskerk
Geografische informatie
Locatie       Brussel
Algemene informatie
Aangelegd in 18e eeuw
Het Koningsplein, laat-19de eeuw
Koningsplein
Standbeeld van Godfried van Bouillon

Het Koningsplein (Frans: Place Royale) is een uit de 18de eeuw daterend plein in het zuidwesten van de Koninklijke Wijk van Brussel, België. Het classicistische plein werd ontworpen in Lodewijk XVI-stijl ter gelegenheid van de vijfentwintigste verjaardag van de regeerperiode van de landvoogd Karel van Lorreinen in 1776. Op het plein is de kerk van Sint-Jacob-op-Koudenberg prominent aanwezig. Het ligt bij de Kunstberg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Paleis op de Koudenberg[bewerken | brontekst bewerken]

Ongeveer op de plaats van het huidige plein lag vroeger het Balieplein, het exercitieterrein van het Paleis op de Koudenberg. Dit paleis werd in 1731 door een brand vernield. Heel het paleis ging in vlammen op; enkel de muren van de hofkapel en van zijn Magna Aula bleven overeind. Enkel de kelders en de fundamenten zijn heden overgebleven. Op de plaats waar vroeger de hofkapel stond, bevindt zich nu het "BELvue Museum", het museum over België en zijn geschiedenis, een museum beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Via dit gebouw kan je afdalen om een bezoek te brengen aan deze onderaardse ruimtes van de archeologische site van de Coudenberg.

Isabellastraat[bewerken | brontekst bewerken]

Onder het Koningsplein ligt ook de zogenaamde "Isabellastraat", een oude straat die het paleis van Albrecht en Isabella verbond met de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. De Parijse architect Barnabé Guimard liet de straat op het einde van de 18de eeuw overwelven in het kader van de aanleg van het Koningsplein, met de bedoeling ze om te vormen tot kelders.

Standbeeld Godfried van Bouillon[bewerken | brontekst bewerken]

Na de onafhankelijkheid van België in 1830 besliste de jonge regering om overal in het land standbeelden te plaatsen van grote figuren uit het "nationale" verleden. Centraal op het Koningsplein staat sindsdien het ruiterstandbeeld van Godfried van Bouillon, gemaakt door Eugène Simonis in 1848. Deze kruisvaarder was aanvoerder van de Eerste Kruistocht (1096–1099). Hij was hertog van Neder-Lotharingen, waartoe ook Brabant behoorde, en werd na zijn kruistocht uitgeroepen tot koning van Jeruzalem maar weigerde die betiteling en koos voor 'Beschermer van het Heilig Graf'. Beneden op het voetstuk staan twee reliëfs: Koning Godfried beraadslaagt (links) en De inname van Jeruzalem (rechts). Deze beide reliëfs werden er later bijgeplaatst.

Vroeger stond hier het bronzen standbeeld van Karel van Lorreinen (1775), dat door de Fransen werd afgebroken in 1793. Een nieuw standbeeld van de gouverneur-generaal werd voor het nabijgelegen paleis van Karel van Lorreinen opgetrokken.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van gebouwen op het Koningsplein (Brussel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het is hier dat Leopold I van België de eed aflegde als eerste koning der Belgen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Guillaume Des Marez, La Place Royale à Bruxelles. Genèse de l'œuvre, sa conception et ses architectes, 1923

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Place Royale/Koningsplein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.