Naar inhoud springen

Hoffmann-La Roche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wutsje (overleg | bijdragen) op 21 apr 2020 om 14:57. (waarom moest dit weg?)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
F. Hoffmann-La Roche Ltd.
Logo
Hoofdkantoor van Hoffmann-La Roche in Bazel
Beurs SIX: {{{beurscode2}}}
Oprichting 1896
Sleutelfiguren Werner Baumann (CEO)
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hoofdkantoor Bazel, Vlag van Zwitserland Zwitserland
Werknemers 94.442 (2018)
Producten Chemisch en farmaceutisch producten
Industrie farmaceutische industrie, chemische industrie
Omzet/jaar Fr. 56.846 miljard (2018)
Winst/jaar Fr. 10.865 miljard (2018)
Website Roche
Portaal  Portaalicoon   Economie

F. Hoffmann-La Roche Ltd., kortweg Hoffmann-La Roche, is een Zwitsers farmacieconcern. Roche Holding AG is de moedermaatschappij van Hoffmann-La Roche.

Het bedrijf werd in 1896 opgericht door Fritz Hoffmann-La Roche. In 1934 maakte het bedrijf als eerste ter wereld op industriële basis vitamine C-preparaten. De vitamine-activiteiten werden in 2003 verkocht aan DSM.[1] Eind 2010 werkten er meer dan 80.000 mensen bij het bedrijf. De hoofdzetel van het bedrijf is gevestigd in Bazel. Verder heeft Hoffmann-La Roche faciliteiten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Brazilië, Canada, China, India, Italië, Pakistan en Zuid-Afrika. Het bedrijf is bovendien eigenaar van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genentech en van het Japanse Chugai Pharmaceuticals. Hoffmann-La Roche is voor iets meer dan de helft in handen van de families Hoffmann en Oeri. Het Zwitserse farmaceuticabedrijf Novartis bezit een derde van de aandelen.

Eind 2001 legde de Europese Commissie aan Hoffman-La Roche een boete op van 462 miljoen euro voor het samenwerken met zeven andere ondernemingen tot vorming van een geheim kartel inzake vitaminepreparaten. In totaal acht ondernemingen werden beboet voor deelname aan geheime kartels voor het verdelen van de markten en het maken van prijsafspraken.[2]

Tijdens de coronapandemie kwam het bedrijf in opspraak. Volgens onderzoek van Follow the Money zou het bedrijf slechts 30% van de orders aan testkits leveren aan Nederland, en weigeren het recept van de in die test gebruikte lysisbuffer, waar Roche een ''bijna-monopolie'' op heeft, vrij te geven zodat Nederlandse laboratoria het zelf zouden kunnen produceren.[3]

Zie ook

Externe link

  • (en) Officiële website
Zie de categorie Hoffmann-La Roche van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.