Hondeborg (Zenderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hondeborg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hondeborg
De burchtheuvel waarop de Hondeborg vroeger gelegen was
Locatie Zenderen
Algemeen
Kasteeltype mottekasteel
Eigenaar Twickel
Huidige functie onderkomen voor gasten
Gebouwd in voor 1333
Herbouwd in 1841
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 45250
Website Website
Het boerenhuis de Hondeborg dat thans op de burchtheuvel gelegen is

De Hondeborg was een middeleeuwse burcht, waarschijnlijk een mottekasteel, gelegen in de buurtschap Zenderen in het dal van de Azelerbeek. Zenderen maakt deel uit van de Nederlandse gemeente Borne in de provincie Overijssel.

De Hondeborg wordt voor het eerst genoemd in 1333 als de gebroeders Van Zebelingen zich met de Hondeborg en de erven Oldhof en Nijhof in Zenderen en het Zegger in Azelo laten belenen door de bisschop van Utrecht.[1] Via de familie Van Kuinre kwam het goederencomplex in handen van de familie Sticke. Door vererving kwam het vervolgens in bezit van de familie Van Twickelo. Sindsdien behoort het tot het landgoed Twickel. Van de burcht rest niets meer dan een deel van het grachtenstelsel en de burchtheuvel.

Tegenwoordig staat op de burchtheuvel het boerenhuis de Hondeborg dat Twickel hier in 1841 heeft laten bouwen.Tot 2012 is er op erve Hondeborg geboerd. Thans is het pand als woonboerderij ingericht en dienen de bijgebouwen voor de ontvangst van gasten. Pleisterplaats Erve Hondeborg is een plaats waar wandelaars, fietsers en passanten onderweg kunnen stoppen om te pauzeren en te ontspannen.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. E.D. Eijken, Repertorium op de Overstichtse en Overijsselse leenprotocollen 1379-1805, Online versie