Hotel Krasnapolsky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hotel Krasnapolsky
De Wintertuin

NH Grand Hotel Krasnapolsky is een vijfsterrenhotel aan de Dam in Amsterdam. Het hotel heeft 468 kamers, een congrescentrum, restaurants en een aanlegsteiger voor boten aan de Oudezijds Voorburgwal.

De oorspronkelijke eigenaar van het hotel, Adolph Wilhelm Krasnapolsky, kocht in 1865 het slecht lopende Nieuwe Poolse Koffiehuis in de Warmoesstraat op en vormde het om tot een populair restaurant, met als nationale nouveauté een biljartzaal. Hij kocht ook de naastgelegen panden op en voegde in 1879/1880 hotelkamers toe. Ook liet hij in dezelfde periode in de achtertuin de Wintertuin bouwen, een chique serre met koepeldak en palmbomen, naar een ontwerp van architect G.B. Salm. In die tijd was het gebruik van glas en ijzer nog een noviteit. Ook het gebruik van elektrische verlichting was zeer modern voor die tijd. De Wintertuin zou Gerard Philips hebben geïnspireerd om een gloeilampenfabriek te beginnen.

Ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1883 bouwde hij de zaak uit tot een hotel met 125 kamers. Eind 19e eeuw was het hotel het enige in Amsterdam dat al warm water en telefoontoestellen in elke kamer had.

Na de Tweede Wereldoorlog werden meer panden aangekocht en werd het hotel uitgebreid tot de Pijlsteeg. Ook werd het adres veranderd van Warmoesstraat 187-205 in het chiquere Dam 9-15.

In 1971 kocht Hotel Krasnapolsky het Amsterdamse restaurant d'Vijff Vlieghen, en in 1974 werd een Hotel Krasnapolsky in Paramaribo geopend. Krasnapolsky was ook eigenaar van Hotel Polen. Maar de expansie begon pas echt in de 1990'er jaren met de aankoop van een reeks hotels en restaurants in binnen- en buitenland, waaronder het Amsterdamse Doelen Hotel, Schiller Hotel en Caransa Hotel.

In 1998 kocht Krasnapolsky de hele Golden Tulip-hotelketen, maar in april 2000 werd de Krasnapolsky Group zelf opgekocht door de Spaanse hotelketen NH Hoteles, voor een bedrag van 500 miljoen euro.

Hotel Krasnapolsky in Suriname[bewerken]

Ook in Suriname is Krasnapolsky gevestigd als hotel. Het hotel staat in de binnenstad van de hoofdstad Paramaribo en vormt het centrale punt bij onder andere de oudejaarsviering die elk jaar op 31 december wordt gehouden.

Beeld van Majoor Bosshardt[bewerken]

Nabij de ingang van de Wintertuin staat een beeld van Majoor Bosshardt, dat op 8 juni 2008 onthuld werd door Erica Terpstra en Willeke Alberti, prijswinnaars van de Majoor Bosshardtprijs 2008. Het kleine beeld werd geplaatst op initiatief van de stichting Nederland Positief.[1] In 2013 is overigens nóg een beeld van Majoor Bosshardt onthuld, nabij haar woonhuis.[2]

Externe links[bewerken]