Dansverbod

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een dansverbod is een, meestal religieus ingegeven, verbod op het publiekelijk dansen. In sommige landen geldt een dansverbod tussen mannen en vrouwen, in andere landen of landstreken geldt een algeheel verbod op enkele momenten van het jaar, bijvoorbeeld op een nationale feestdag of herdenkingsdag.

Iran en Afghanistan[bewerken]

In Iran en Afghanistan is het voor een man en vrouw verboden om in het publiek met elkaar te dansen. Hoewel er geen algeheel dansverbod geldt, worden vrouwen niet geacht te dansen. Dit heeft ertoe geleid dat in Afghanistan zelfs in de persoonlijke sfeer mannelijke buikdansers worden gebruikt, zogenaamde Bacha bazi. In Iran dansen mannen en vrouwen soms uit protest tegen het verbod, bijvoorbeeld op de tribunes tijdens een voetbalwedstrijd (vrouwen mogen officieel ook geen voetbalwedstrijden bijwonen van mannelijke teams).

Duitsland[bewerken]

Ook in Duitsland bestaat een dansverbod. Via wettelijke regeling is bepaald dat op bepaalde dagen niet gedanst mag worden. In veel gevallen hangt het dansverbod samen met christelijke feestdagen: voor Goede Vrijdag bestaat in alle Duitse deelstaten een dansverbod[1], terwijl ook op Paaszaterdag in de meeste deelstaten een dansverbod geldt. Voor andere feestdagen verschilt de regeling per deelstaat. Andere dagen met een dansverbod in sommige deelstaten zijn bijvoorbeeld de Volkstrauertag (een dag die vergelijkbaar is met de Nationale Dodenherdenking in Nederland), de Ewigkeitssonntag (laatste zondag van het kerkelijk jaar), Allerheiligen en 24 december.

De regeling wordt ondersteund door artikel 140 van de Duitse grondwet die de zondagen en de feest- en gedenkdagen als dagen van arbeidsrust en geestelijke verheffing een bijzondere bescherming toekent. Het dansverbod betreft dansfeesten, discotheken e.d.; het is niet verboden om in eigen woning te dansen.