Howard Ashman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Howard Ashman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Howard Elliott Ashman
Geboren Baltimore, 17 mei 1950
Overleden New York, 14 maart 1991
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep songwriter
toneelregisseur
filmproducent
Bekend van Little Shop of Horrors
The Little Mermaid
Portaal  Portaalicoon   Film
Musical

Howard Elliott Ashman (Baltimore, 17 mei 1950 - New York, 14 maart 1991) was een Amerikaanse songwriter, toneelregisseur en filmproducent. Hij is bij het grote publiek bekend als tekstschrijver van de liedjes uit verschillende Disneyfilms, waaronder The Little Mermaid, Beauty and the Beast en Aladdin. Hij werkte vaak samen met componist Alan Menken. In 1991 overleed hij aan de gevolgen van aids.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Howard Ashman werd in 1950 geboren als de zoon van een ijshoornfabrikant. Na zijn studies aan de Boston University, Goddard College en Indiana University, werkte hij twee jaar als ontwikkelingshelper in Burkina Faso. Na zijn terugkeer in Amerika werd hij artistiek directeur van het WPA Theater in New York. Hier ontwikkelde hij verschillende theaterstukken en musicals. In 1979 werkte hij voor het eerst samen met Alan Menken aan de musical God Bless You, Mr. Rosewater. Deze musical bezorgde hem zijn eerste Drama Desk Award voor beste tekstschrijver.

In 1986 werd Ashman door Disney aangetrokken om een liedjestekst te schrijven voor de animatiefilm Oliver & Co.. Hier hoorde hij dat Disney werkte aan de animatiefilm van The Little Mermaid. Samen met Alan Menken schreef hij alle liedjes voor deze film. De film werd (mede door de musicalnummers van het duo Ashman-Menken) een succes. Tijdens het maken van deze film kreeg hij van de dokters te horen dat hij hiv-positief was. Hij bleef echter doorwerken aan nieuwe Disney-animatiefilms waaronder Aladdin en Beauty and the Beast. Hij overleed echter aan de gevolgen van zijn ziekte voordat de films werden uitgebracht. De film Beauty and the Beast is door Disney aan hem opgedragen. Voor Aladdin moest Disney op zoek naar een nieuwe tekstschrijver omdat nog niet alle liedjes voor de film geschreven waren. Tim Rice kreeg uiteindelijk de opdracht om de film verder af te werken. Hij werkte hiervoor intens samen met componist Alan Menken om zo dicht mogelijk bij de typische Howard Ashman stijl te blijven.

Bekendste werken[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Academy Awards[bewerken | brontekst bewerken]

Howard Ashman werd genomineerd voor 7 Academy Awards, waarvan hij er 2 won:

Grammy Awards[bewerken | brontekst bewerken]

Howard Ashman werd genomineerd voor 9 Grammy Awards, waarvan hij er 4 won:

Golden Globes[bewerken | brontekst bewerken]

Howard Ashman werd genomineerd voor 6 Golden Globes, waarvan hij er 2 won: