Hubo Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hubo
Onderdeel van DGN retail, onderdeel van Euretco B.V.
Oprichting 1969
Hoofdkantoor Hoevelaken Hoevelaken, Utrecht,
Nederland
Motto of slagzin Overtref jezelf
Producten Doe-het-zelfartikelen
Tuinartikelen
Website http://www.hubo.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Hubo is een winkelketen in doe-het-zelfartikelen. Hubo Nederland en Hubo België zijn twee afzonderlijke entiteiten. De ruim 150 Nederlandse filialen zijn eigendom van verschillende franchise-ondernemers verenigd in DGN retail B.V. Het hoofdkantoor van DGN retail is gevestigd in Hoevelaken. Naast Hubo omvat DGN retail ook de doe-het-zelfformules Fixet en Multimate. Hubo is opgericht in 1969 en is de daarmee de eerste bouwmarktformule van Nederland. De naam Hubo is een afkorting van Houthandel Utrecht Bedrijven Organisatie.

Houthandel Utrecht, Houtribo, Hubo: oorsprong en expansie[bewerken]

Toen in de jaren 30 Houthandel Utrecht ook bouwmaterialen aan particulieren ging leveren, kwam een aantal bouwbedrijven in opstand. Als reactie hierop besloot meneer Heidendahl, eigenaar van Houthandel Utrecht, de professionele toelevering van de leveringen aan particulieren af te splitsen. Hij opende filialen voor particulieren in Zwolle, Apeldoorn, Den Haag, Heerlen, Hilversum, Rotterdam en Groningen. Deze filialen werden samengevoegd in het zusterbedrijf Houtribo, waarmee feitelijk de basis werd gelegd voor de later ontstane Hubo-keten. In de periode tot 1967 werd het aantal eigen vestigingen van Houtribo sterk uitgebreid. Na verloop van tijd werd door Houthandel Utrecht het merk Hubo geïntroduceerd voor bouwmaterialen voor particulieren. De Hubo-producten werden naast de Houtribo-filialen ook verkocht door zelfstandige ondernemers. Vanaf 1967 werd er door Houthandel Utrecht begonnen aan het opzetten van een netwerk van Hubo-dealers bestaande uit zelfstandige ondernemers. Vanaf 1969 werd Hubo ook als formulenaam geïntroduceerd voor de Hubo-dealers. In de periode tot 1974 groeide het aantal Hubo-franchisedeelnemers snel van 100 tot ruim 200 deelnemers. Naast Nederland werden er vanaf 1972 ook Hubo-vestigingen in België geopend.

Fusies en overnames (sinds 1970)[bewerken]

In de jaren 70 wisselde het bedrijf enkele malen van eigenaar om in de jaren 80 samen met de door Houthandel Utrecht inmiddels ook opgerichte Formido-formule verkocht te worden aan KBB (het huidige Maxeda), waartoe Praxis toen al behoorde. Begin jaren 90 besloot Vendex/KBB zich meer te gaan richten op de Praxis- en Formido-formules. Hubo België werd verkocht aan drie Belgische investeerders en Hubo Nederland werd overgedaan aan de HDB-groep, de franchise-organisatie achter Houtland, Doeland en Big Boss. De HDB-groep besloot zich te beperken tot drie formules, waarbij de grootte van het filiaal de formulenaam bepaalt. Als gevolg hiervan verdween de Houtland-formule en werden de 120 Houtland-filialen omgebouwd tot Hubo.

In 2004 ging de franchise-organisatie Interdetail van de formule Idee voor Vakwerk op in de HDB-groep. Hierdoor verdween de Idee voor vakwerk formule en werden de aangesloten winkels omgebouwd tot Hubo of Doeland.

In juli 2007 fuseerde de HDB-groep met Serboucom uit Enschede, de franchiseorganisatie achter de formules Multimate, Oxxo en Hout-drive. De HDB-groep was wat betreft omzet 2,5 keer zo groot als Serboucom. Uit de fusie ontstond de nieuwe organisatie Doe-het-zelf Groep Nederland, DGN retail. DGN retail had met zijn ruim 400 verkooppunten 12 procent van de Nederlandse doe-het-zelfmarkt in handen. Na de fusie werden de formules Big Boss en Multimate samengevoegd tot Multimate.

Per 1 januari 2011 hief DGN retail de Doeland-formule op en voegde deze samen met de Hubo-formule. Enkele grote Doeland-filialen gingen over naar de andere DGN retail-formule Multimate. Gelijktijdig met deze samenvoeging onderging de Hubo-formule een modernisering, zo werd er een nieuwe huisstijl geïntroduceerd.

Op 1 januari 2011 sloot Reesink Retail bv, de franchiseorganisatie achter de Fixet-formule, zich aan bij DGN retail.

Met ingang van 24 oktober 2014 is DGN retail met haar formules onderdeel van de retail-serviceorganisatie Euretco B.V. in Hoevelaken.

Externe links[bewerken]