Huis Naaldwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geslachtswapen uit het Wapenboek Beyeren (voor 1405)

Het huis Naaldwijk was een machtige adellijke familie uit het graafschap Holland. De heren van Naaldwijk droegen onder andere de titel van erfmaarschalk van Holland. Het geslacht is in 1600 uitgestorven.

Huis Naaldwijk[bewerken | brontekst bewerken]

Unarch van Nadelwich is de stamvader van het geslacht. Hij wordt vermeld in een grafelijke oorkonde van 1156 als getuige van de graaf van Holland. Het stamslot van de familie heeft gelegen in het centrum van Naaldwijk. Zij bezaten tevens een buitenplaats bij Honselersdijk.

Het geslacht Naaldwijk vindt zijn oorsprong uit het adellijk geslacht Voorne en bezat landgoederen in de streek die nu bekendstaat als het Westland. De leenschappen bestonden uit Naaldwijk en Honselersdijk met goederen en tienden in Monster, Poeldijk, Wateringen en Schipluiden. Door middel van zijn huwelijk bemachtigde Hugo I van Naaldwijk de titel van erfmaarschalk van Holland. Deze zou gedragen worden tot de laatste heer van Naaldwijk en bestond niet alleen uit een dienende rol als veldheer voor de graaf van Holland, maar ook een functie als adviseur en raadsheer. De teloorgang van het geslacht zou te maken kunnen hebben met de Hoekse en Kabeljauwse twisten. De Naaldwijks waren Hoeks en eind vijftiende eeuw koos Maximiliaan van Oostenrijk definitief de kant van de Kabeljauwen.

Heren van Naaldwijk[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende telgen[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]