Huis Nolet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Nolet
Huis Nolet is het meest linker pand
Huis Nolet is het meest linker pand
Locatie
Locatie Lange Haven 65, Schiedam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 24′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Woonhuis
Start bouw 1803
Bouw gereed 1804
Bouwinfo
Architect C.J.P. Giudici
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 33177
Detailkaart
Huis Nolet (Stadscentrum)
Huis Nolet
Lijst van rijksmonumenten in Schiedam
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Huis Nolet, plaatselijk ook wel bekend als het Huis met het bordes, is een rijksmonumentaal patriciërshuis aan de Lange Haven in de Nederlandse stad Schiedam. Het pand is per 29 mei 1969 ingeschreven in het Monumentenregister.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De woning is gebouwd voor de fabrikant en later ook burgemeester Cornelis Nolet naar ontwerp van Jan Giudici, een Italiaanse architect die in Nederland actief was.[1]

Kantongerecht[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kantongerecht Schiedam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het kantongerecht Schiedam werd in 1908 gevestigd in Huis Nolet. Het kantongerecht deed tot 2002 als zodanig dienst. Vanaf 2010 bestaat het kantongerecht niet langer, tussen 2002 en 2010 deed het gerechtsgebouw dienst voor het arrondissement Rotterdam. Na de sluiting had het pand geen functie meer voor de staat en daarom werd het op 18 april 2013 openbaar verkocht. Het pand is voor € 2.500.000 verkocht, door de verkoop is het niet langer in eigendom van de Rijksgebouwendienst.[2]

Exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De voorgevel bestaat uit een bakstenen lijstgevel met hoekblokken van natuursteen. De middenrisaliet is geheel bekleed met natuursteen. Voor de middenrisaliet is een hoog bordes geplaatst, dat eveneens van natuursteen is. De balustrade is van smeedijzer. De verdieping, boven de bel-etage, is gebosseerd.

De voordeur heeft een getoogde deuromlijsting. Boven de deur is een gekroonde Mercuriuskop geplaatst. Onder de kop zijn trossen vruchten en consoles in de vorm van acanthusbladeren geplaatst. De deur, kalf en het bovenlicht zijn authentiek. Aan de middenrisaliet hangen twee lantaarns.

Voor de hoeken van het pand staan twee getordeerde palen. Links van het gebouw bevindt zich een poort, de bakstenen pijlers hiervan zijn in Lodewijk XVI-stijl en bekroond met siervazen.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

De kamers bevatten stucplafonds en een aantal kamers hebben marmeren schouwen. Ook zijn er gesneden deuren en trapleuningen aanwezig. Het interieur is in Lodewijk XVI-stijl.

De grote achterzaal is in een overgangsstijl met kenmerken uit de Lodewijk XVI-stijl en uit de Empire. De wanden zijn geleed door dubbele halfzuilen, in Korinthische stijl, en pilasters.[1]


Zie de categorie Huis Nolet (Schiedam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.