Huismoeder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huismoeder
Huismoeder
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Noctuidae (Uilen)
Geslacht:Noctua
Soort
Noctua pronuba
(Linnaeus, 1758)
Rups
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Huismoeder op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De huismoeder (Noctua pronuba) is een vrij grote vlinder uit de uilenfamilie. Hij wordt ook wel hooivlinder genoemd. De vlinder heeft één generatie per jaar. In de zomer gaan de vlinders in rust.

Vrij talrijk voorkomende vlinder in tuinen, parken, open cultuurland en open loofbossen. In heel Nederland algemeen voorkomend van mei tot en met september.

De vlinder heeft een spanwijdte van circa 60 millimeter en heeft zeer variabel gekleurde voorvleugels met als grondkleur roodbruin, grijsbruin of geelachtig en in het midden een ring- of niervormige vlek. De achtervleugels zijn geel met een zwarte band langs de achterrand Huismoeders vliegen 's avonds vaak op het licht af en fladderen onrustig rond de lamp.

Net als bij het rood weeskind kan het plots opduiken en weer verdwijnen van kleurige vleugels een predator in verwarring brengen.

De rups is tot 50 mm lang en overwintert. De rups is groen of lichtbruin met een smalle, lichtbruine rugstreep en twee rijen zwarte rugvlekken op het achterste stuk. De verpopping vindt plaats in een holte in de grond.

De soort komt verspreid over het Palearctisch gebied voor en is in 1979 in Canada geïntroduceerd.

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

De rups komt op verschillende waardplanten voor, zoals boswilg, gewone braam, grote brandnetel, glad walstro en paardenbloem.