Naar inhoud springen

Hulya Aydogan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hülya Aydogan (Ankara, 3 november 1974) is Nederlandse auteur en journalist. Ze is de oprichter en de eigenaar van LUNA Publicaties en voorzitter van de Stichting Alin Teri in Rotterdam. Met Alin Teri, eerlijk verdiend brood, is gekozen Aydogan gekozen tot MeesterBurger ProDemos. Daarnaast is ze mede-organisator van het Journalistiek Eetcafe in het Rotterdamse Dokhuis.

Haar werk omvat zowel fictie als non-fictie, en ze heeft een diepgaande interesse in kunst, cultuur en maatschappelijke vraagstukken. Tussen 1991 en 2022 droeg Aydogan de achternaam van haar ex-partner: Cigdem.

  • Schrijverschap:
    • Hülya Aydogan heeft twee boeken op haar naam staan:
      • De Importbruid: De Importbruid is de autobiografische roman van Hulya Aydogan die verschenen is onder de naam Cigdem. Met De Importbruid is Aydogan genomineerd voor de E. du Perronprijs Met het idee dat het leven in Nederland elke dag een feest is, verlooft de in Turkije wonende Rüya zich op haar dertiende met Kaan, zoon uit een Turks gezin in Tilburg. Na de bruiloft gaan Rüya en Kaan inwonen bij haar schoonouders en al snel verandert haar droom in een nachtmerrie. Haar schoonmoeder blijkt in het huis de scepter te zwaaien en Rüya is slechts een importbruid die elk moment ingeruild kan worden voor een nieuwe maagd die wél gehoorzaamt.
      • De val van Mehmet: Dit boek vertelt het verhaal van Mehmet Canturk, die verstoten wordt door zijn vader omdat hij trouwt met Hatice, een gescheiden vrouw. Het stel begint een nieuw leven in Tilburg, maar conflicten tussen traditie en moderne waarden zorgen voor uitdagingen. In deze roman volgen we het leven van Mehmet, van zijn jeugd in Turkije tot zijn dood in Tilburg en de begrafenis in zijn geboortedorp Dipsizkuyu. Het boek biedt een meedogenloos en actueel portret van een subcultuur. Haar boeken zijn verschenen bij De Arbeiderspers, een gerenommeerde uitgeverij. Nu Singel uitgeverijen.
      • Als intellectueel gelooft Aydogan in de heilzame krachten van geloofskritiek.
      • Ze is een fervent voorstander van de afschaffing artikel 23: Het openbaar en bijzonder onderwijs
  • Journalistiek:
    • Hülya Aydogan heeft een deeltijdstudie journalistiek voltooid aan de Fontys Hogeschool Journalistiek.
    • Ze schreef columns voor het Brabants Dagblad en Opzij. Ze heeft bijgedragen aan verschillende publicaties in NRC Handelsblad, de Volkskrant, Joop.nl en deelt haar kennis en ervaring als spreker, journalist en schrijver.
    • Aydogan organiseert samen met Harriet Duurvoort het tweemaandelijkse Journalistiek Eetcafé in Dokhuis in Rotterdam. Hier kunnen nieuwsgierige geesten inspiratie opdoen, netwerken en bijpraten onder het genot van een maaltijd.
  • Ondernemerschap:
    • Naast haar schrijverschap en journalistieke werk legt Hülya met LUNA Publicaties verbindingen tussen mensen, organisaties en bedrijven. Ze geeft lezingen over haar boeken, diversiteitsmanagement en adviseert op het gebied van publieke relaties en publiciteit.

Burgerschap:

  • Aydogan is mede-initiatiefnemer van de bewustwordingscampagne “Alin Teri, eerlijk verdiend brood,” die zich inzet tegen drugscriminaliteit en eerlijk verdienen promoot. Ze maakt Alin Teri zichtbaar in Rotterdam en draagt bij aan een betere stad.
  • Aydogan pleit voor onderzoek naar de geestelijke gezondheid en het aantal zelfmoordpogingen onder importpartners.

Hülya Aydogan’s verhalen bieden inzicht in de Turkse cultuur, tradities en de uitdagingen van het leven in verschillende werelden. Haar werk is zowel aangrijpend als relevant, en ze blijft een belangrijke stem in de Nederlandse literatuur.