Hymenochaetaceae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hymenochaetaceae
Echte tolzwam (Coltricia perennis)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Basidiomyceten)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Hymenochaetales
Familie
Hymenochaetaceae
Donk (1948)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hymenochaetaceae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Hymenochaetaceae is een familie van schimmels in de orde Hymenochaetales. Het typegeslacht is Hymenochaete. De familie bevat verschillende soorten die betrokken zijn bij vele ziekten van loof- en naaldbomen. De familie omvat verschillende soorten die betrokken zijn bij veel ziekten van loof- en naaldbomen, die hartrot, kanker- en wortelziekten veroorzaken, en ook esca-ziekte van wijnstokken.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Vruchtlichamen komt voor op de grond of in bomen, met verschillende structuren, die lijken op die van soorten uit de Polyporaceae-familie. De hymenofoor is glad, stekelig of poreus, vaak met kleine donkerbruine haren. De sporen zijn geelachtig of bruinachtig (zelden kleurloos en glad.

Geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

De familie bestaat uit de volgende geslachten: †AppianoporitesArambarriaAsterodonAurificariaBotryodontiaClavariachaeteColtriciaColtriciellaConiferiporiaCylindrosporusDeviodontiaDichochaeteErythromycesFomitiporellaFomitiporiaFulvifomesFulvodermaFuscoporiaHastodontiaHydnochaeteHymenochaeteHymenochaetopsisInocutisInonotopsisInonotusMensulariaNeomensulariaNothophellinusOnniaPhellinidiumPhellinopsisPhellinotusPhellinusPhellopilusPhylloporiaPorodaedaleaPseudoinonotusPyrrhoderma†QuatsinoporitesRajchenbergiaSanghuangporusTropicoporusTubulicrinisXanthoporia