Naar inhoud springen

Gewoon schubjesmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hypocenomyce scalaris)
Gewoon schubjesmos
Gewoon schubjesmos
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Lecanoromycetes
Onderklasse:Umbilicariomycetidae
Orde:Umbilicariales
Familie:Ophioparmaceae
Geslacht:Hypocenomyce
Soort
Hypocenomyce scalaris
(Ach.) M. Choisy (1951 [1])
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewoon schubjesmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het gewoon schubjesmos (Hypocenomyce scalaris) is een mossoort behorend tot de familie Ophioparmaceae. Hij leeft in symbiose met een chlorococcoide alg. Hij groeit op boomschors en hout, zowel op loof- als naaldbomen. Uitzonderlijk komt het alleen voor op rotsachtige ondergronden.

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

De thallus met protococcoïde algen bestaat uit talrijke, kleine, als dakpannen gerangschikte, schelpachtige schubben met een diameter van ongeveer 1,5 mm.Hun bovenzijde is grijsgeel, geelgroen, olijfgroen of bruin. Aangrenzende schubben overlappen elkaar vaak dakvormig. Een enkele schaal is 0,5-1,5(2) mm breed en even lang. De kleur varieert van lichtbruin of oker tot grijs of olijfbruin. Het hypothecium is lichtbruin tot donkerbruin van kleur, het epithecium is groen.

Apotheciën zijn zeldzaam. Ze hebben een diameter van 0,5-1,5 mm, zijn zwart en gebogen, en hun platte of licht convexe schijven zijn blauwgrijs berijpt. Elke ascus produceert 8 eencellige ascosporen met afmetingen van 7–8 x 3–4 μm. Pycnidiën zijn zittend, zwart, voorkomend op het boven- of onderoppervlak. Ze produceren pycniosporen met afmetingen van 5–7,5 μm.

Het heeft de volgende kenmerkende kleurreacties: K+ (rood), C-, P+ (oranje) of P-.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het komt voor op alle continenten behalve Antarctica. De soort komt voor in Midden-Europa, vooral op grotere hoogte, waar hij leeft in de zure bast van naaldbomen en eiken. Het verspreidingsgebied strekt zich uit van de naaldbossen van de noordelijke boreale zone tot de bergen van het Middellandse Zeegebied. Als acidofiele, maar relatief ongevoelige soort voor verontreinigende stoffen, wordt hij bevorderd door zure emissies; hij is zeldzamer in kalksteengebieden.

In Nederland komt het gewoon schubjesmos vrij zeldzaam voor.[2]