IJzergebreksanemie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
IJzergebreksanemie
Ferriprieve anemie
IJzer in hemoglobine
IJzer in hemoglobine
Synoniemen
Latijn anaemia oligosideraemica
Nederlands hypochrome microcytaire anemie
Coderingen
ICD-10 D50.9
ICD-9 280.9
DiseasesDB 6947
MedlinePlus 000584
eMedicine med/1188
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

IJzertekort is bij de mens de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede, aangeduid als ijzergebreksanemie of ferriprieve anemie. IJzer is een onontbeerlijke bouwsteen van hemoglobine en bij een tekort kan dit dan ook niet voldoende gemaakt worden. Bij een tekort aan ijzer ontstaat dan ook bloedarmoede, gekenmerkt door kleinere (microcytose), blekere dan normale rode bloedcellen, die wisselend van grootte zijn (anisocytose). Ook de ijzervoorraad, die kan worden gemeten door de hoeveelheid ferritine in het bloed te bepalen, zal laag zijn.

Bijvoorbeeld door bloedverlies bij de menstruatie gaat veel ijzer verloren. Deze vorm van bloedarmoede komt dan ook vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Dit is wel te behandelen door ijzerhoudend voedsel te nuttigen zoals vlees (met name lever), eigeel, vis (met name zalm), donkergroene bladgroenten, peulvruchten, noten, volkorenbrood, tomaten en wortels. Bij langdurige sterke menstruaties zal ijzer in tabletvorm (staalpillen) moeten worden bijgegeven. Door extra vitamine C te eten wordt de opname van ijzer in bloed bevorderd. Vitamine C komt vooral voor in vers fruit (frambozen, druiven, bramen, peren, appels) of vers geperst sinaasappelsap.

Als de oorzaak van een ijzergebreksanemie niet op voorhand duidelijk is (bijvoorbeeld zware menstruaties) dient nader onderzoek gedaan te worden om bijvoorbeeld een darmtumor waarbij de patiënt dagelijks ongemerkt een paar ml bloed verliest uit te sluiten. Een andere, nog meer voorkomende, diagnose bij een onbegrepen anemie is malabsorptie door coeliakie. Bij mensen afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en Afrika komen hemoglobinopathieën veel meer voor dan bij mensen uit bijvoorbeeld West-Europa. Dit is waarschijnlijk een gevolg van selectiedruk door malaria: die verloopt vaak minder ernstig bij een hemoglobinopathie.

Andere oorzaken voor het ontstaan van ijzergebreksanemie zijn bloedingen uit het maag-darmkanaal (maagbloeding, worminfecties in de darm), bloedverlies uit de vagina door een vleesboom, gebruik van bepaalde geneesmiddelen (protonpompremmers, NSAID's, stollingsremmers) en zeldzame stofwisselingsziekten (bijv. hemosiderose, hypotransferrinemie).[1]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]