ISM-code

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Internationale Veiligheidsmanagement code
Verdrag SOLAS, hoofdstuk IX - Management voor de veilige exploitatie van schepen
Onderliggende certificaten Conformiteitsdocument, veiligheidsmanagementcertificaat
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De internationale managementcode voor de veilige exploitatie van schepen en voorkoming van verontreiniging (Internationale Veiligheidsmanagement (ISM)-code) (International Management Code for the Safe Operation of Ships and for Pollution Prevention (International Safety Management (ISM) Code)) is een internationale standaard voor veiligheid aan boord van schepen. De ISM-code werd ingesteld na enkele ernstige scheepsongevallen in de late jaren 1980. Deze ongevallen waren veroorzaakt door menselijke fouten, maar na latere onderzoeken werden ook fouten op niveau van het management vastgesteld.

Waarom een speciale code[bewerken]

Het meest opvallende en tragische ongeval tijdens de late jaren 1980 was dat met de Herald of Free Enterprise, een Britse ferry die kapseisde voor de Belgische kust tijdens de nacht van 6 maart 1987, omdat men vergeten was de boegdeuren te sluiten.

Voor dit ongeval kreeg de kapitein nog de schuld van alles wat fout ging. Maar na het ongeluk begonnen mensen zich vragen te stellen. Waarom waren de boegdeuren niet gesloten? Waarom was er niet meer controle geweest van de boegdeuren? Onderzoek wees uit dat de schuld niet enkel aan boord lag, maar ook bij het management aan wal. Als het management geen stabiel netwerk van hulp en advies kon aanbieden, dan waren zij eigenlijk de schuldige van alles dat mis kon lopen.

Tot stand komen van de code[bewerken]

In 1989 stelde de International Maritime Organization (IMO) de Guidelines on Management for the Safe Operation of Ships and for Pollution Prevention op. Het doel van deze richtlijnen was om een raamwerk te voorzien voor de gepaste ontwikkeling van veiligheid en de preventie van verontreiniging. In 1993 werden deze richtlijnen omgevormd tot de ISM-code, en in 1998 werd de code verplicht.

Voordelen van de ISM-code[bewerken]

Dankzij de ISM-code werden veel nuttige dingen geïntroduceerd. Speciale aandacht werd besteed aan ferry's, die nu verplicht waren om dubbele boegdeuren te hebben, een extra licht dat aanduidt of de boegdeuren gesloten zijn of niet, en een camerasysteem dat de boegdeuren constant filmt. Al deze maatregelen moeten veiligheid verzekeren, voorkomen dat mensen gewond raken of sterven en schade aan het milieu vermijden.

De ISM-code richt zich op veiligheid/management objectieven, en vereist een Safety Management System (SMS), dat verwezenlijkt moet worden door de rederij.