Verdrag inzake de Internationale Organisatie voor Mobiele Satellieten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verdrag inzake de Internationale Organisatie voor Mobiele Satellieten
IMSO C
Verdrag inzake de Internationale Organisatie voor Mobiele Satellieten
Ondertekend 3 september 1976 in Londen
In werking getreden 16 juli 1979
Voorwaarden inwerkingtreding ratificatie door staten die minstens 95% van de initïele investeringen dragen
Geamendeerd 1985, 1989, 1994, 1998, 2006, 2008
IMO-verdragen
IMO CONVENTION

Veiligheid
SOLAS · STCW · COLREG · FAL · LL · SAR · SUA · CSC · IMSO C · SFV · STCW-F · STP
Milieu
MARPOL · INTERVENTION · LC · OPRC · OPRC-HNS · AFS · BWM · HKC
Aansprakelijkheid en compensatie
CLC · FUND · NUCLEAR · PAL · LLMC · HNS · BUNKERS · WRC
Overige
TONNAGE · SALVAGE

IMO-codes
SOLAS

CI · IS · NOISE · IGF · FSS · FTP · A&I · LSA · GMDSS · ICS · IAMSAR · CSS · TDC · IMSBC · BLU · Graan · IMDG · BCH · IBC · IGC · INF · Reactor · ISM · HSC · RO · ESP · ISPS · Polar
MARPOL
RO · BCH · IBC · IGC · IMDG · NOx
STCW
STCW
LL
RO · TDC · IS
Diverse
FVS · Duiksystemen · MODU · OSV · SPS · CTU

Andere IMO-publicaties
SOLAS

GPSR · SMCP · NAVTEX

Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Verdrag inzake de Internationale Organisatie voor Mobiele Satellieten (Convention on the International Mobile Satellite Organization, IMSO-verdrag) is een internationaal verdrag van de Internationale Maritieme Organisatie dat in 1976 werd getekend en in 1979 in werking trad waarmee INMARSAT werd opgericht. Deze is verantwoordelijk voor de maritieme noodoproepen en veiligheidsberichten aan boord van schepen via satellietcommunicatie.

Om uitvoering te geven aan het verdrag werd de International Maritime Satellite Organization (INMARSAT) opgericht, gemodelleerd naar de International Telecommunications Satellite Organization (INTELSAT). Het doel was het faciliteren van maritieme noodoproepen en veiligheidsberichten aan boord van schepen via satellietcommunicatie. Buiten deze noodberichten kon het netwerk ook gebruikt worden voor routinematige communicatie en aangezien noodoproepen niet vaak voorkomen, werd het routinematige verkeer een steeds belangrijker onderdeel.

Met de opkomst van commerciële communicatiesatellieten kwam INMARSAT steeds meer in een ondernemende rol, maar veel lidstaten van de IMO waren niet bereid te investeren om het netwerk concurrerend te houden met die nieuwe commerciële partijen, terwijl INMARSAT niet was opgericht voor dit doel. In 1998 volgde dan ook een amendement van het IMSO-verdrag waarbij het bedrijf opgedeeld werd in een toezichthouder en een privé-onderneming. Dit werd in 1999 uitgevoerd en resulteerde in de International Mobile Satellite Organization (IMSO) als toezichthouder en Inmarsat als uitvoerende partij, die daarbij naast de commerciële diensten de veiligheidstaken van de IMSO uit bleef voeren.