ISPS-code

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Internationale Code voor de Beveiliging van Schepen en Havenfaciliteiten
Notificatie van de ISPS-code op een bord in Southampton, Engeland
Notificatie van de ISPS-code op een bord in Southampton, Engeland
Verdrag SOLAS, hoofdstuk XI - Speciale maatregelen ter bevordering van de maritieme beveiliging
Onderliggende certificaten Internationaal scheepsbeveiligingscertificaat, havenbeveiligingscertificaat
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Internationale Code voor de Beveiliging van Schepen en Havenfaciliteiten (ISPS Code) (International Ship and Port facility Security Code) is een amendement op de SOLAS (International Convention for the Safety of Life at Sea) waarin de minimum eisen in verband met beveiliging van schepen, havenfaciliteiten en overheidsinstellingen beschreven staan. De code trad in werking in 2004 en beschrijft de verantwoordelijkheden van overheden, rederijen, personeel aan boord van schepen en personeel van havenfaciliteiten in verband met het detecteren van bedreiging van de veiligheid en het nemen van preventieve maatregelen om incidenten omtrent beveiliging te voorkomen, die een bedreiging vormen voor schepen en havenfaciliteiten betrokken in de internationale handel.

Geschiedenis[bewerken]

De IMO (Internationale Maritieme Organisatie) stelt dat de Internationale Code voor de Beveiliging van Schepen en Havenfaciliteiten (ISPS Code) een uitgebreide reeks maatregelen bevat om de beveiliging van schepen en havenfaciliteiten te bevorderen. De code werd ontwikkeld als gevolg van het veiligheidsrisico tegenover schepen en havenfaciliteiten dat men ervoer na de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Doel[bewerken]

De ISPS Code werd geïmplementeerd door middel van Hoofdstuk XI-2 van de SOLAS: Speciale maatregelen ter bevordering van de maritieme beveiliging. De code is een tweedelig document dat de minimum vereisten beschrijft voor de beveiliging van schepen en havenfaciliteiten. Deel A bevat de verplichte vereisten. Deel B verschaft richtlijnen voor de implementatie. De ISPS Code is van toepassing op schepen op internationale reizen (inclusief passagiersschepen, cargoschepen van 500 GT of hoger en offshore boorplatformen)

De hoofddoelstellingen van de ISPS Code:

 • Beveiligingsbedreigingen detecteren en beveiligingsmaatregelen implementeren
 • Inrichten van rollen en verantwoordelijkheden omtrent maritieme beveiliging voor overheden, lokale besturen, scheeps- en havenindustrieën op nationaal en internationaal niveau
 • Vergelijken en bekendmaken van informatie omtrent beveiliging
 • Voorzien van een methodologie voor veiligheidsbeoordeling ten einde plannen en procedures achter de hand te hebben om gepast te reageren op verandering van het beveiligingsniveau

Vereisten[bewerken]

Door de grote verscheidenheid van de verschillende faciliteiten specificeert de code geen specifieke maatregelen die elke haven en elk schip verplicht moet nemen om de beveiliging tegen terrorisme van de faciliteit te garanderen. In de plaats daarvan schetst de code “een gestandaardiseerd, samenhangend kader voor het evalueren van bestaande risico’s dat overheden de mogelijkheid geeft om veranderingen in dreigingsniveau af te wegen en te compenseren met veranderingen in kwetsbaarheid van schepen en havenfaciliteiten.

 • Voor schepen bevat het kader vereisten voor:
  • Scheepsbeveiligingsplannen (Ship Security Plans)
  • Beveiligingsverantwoordelijke aan boord (Ship Security Officer)
  • Beveiligingsverantwoordelijke van het bedrijf (Company Security Officer)
  • Bepaalde materialen aan boord omtrent beveiliging van het schip
 • Voor havenfaciliteiten bevat het kader vereisten voor:
  • Beveiligingsplannen van de havenfaciliteit (Port Facility Security Plans)
  • Verantwoordelijke voor de beveiliging van de havenfaciliteit (Port Facility Security Officer)
  • Bepaalde materialen ter beveiliging van de havenfaciliteit
 • Daarenboven bevat het kader vereisten voor zowel schepen als havenfaciliteiten omtrent:
  • Controleren van de toegang tot de faciliteit
  • Controleren van de activiteiten van personen en lading aanwezig in de faciliteit
  • Verzekeren van de beschikbaarheid van beveiligingscommunicatiemiddelen

Beveiligingsniveaus[bewerken]

Er zijn drie beveiligingsniveaus die omschreven worden door de ISPS Code:

 • niveau 1: basisniveau, geldt altijd, het handhaven van een minimum aan passende, beschermende beveiligingsmaatregelen
 • niveau 2: het gedurende een bepaalde tijd handhaven van bijkomende beschermende beveiligingsmaatregelen. Dit door een verhoogd risico op een incident
 • niveau 3: het gedurende een beperkte tijd handhaven van verdere speciale beschermende beveiligingsmaatregelen. Dit als een incident waarschijnlijk of ophanden is (hoewel het precieze doel misschien niet kan worden vastgesteld)

Nationale uitvoering[bewerken]

Europa[bewerken]

Europa heeft de internationale reguleringen omtrent ISPS uitgevaardigd als EU Regulation (EC) No 725/2004 van het Europees Parlement en de Europese Raad van 31 maart 2004, met als doel het verbeteren van beveiliging van schepen en havenfaciliteiten.

Verenigd Koninkrijk[bewerken]

Het Verenigd Koninkrijk heeft The Ship and Port Facility (Security) Regulations 2004 uitgevaardigd. Deze brengen de EU regulation 725/2004 onder in de wet van het Verenigd Koninkrijk.

Verenigde Staten[bewerken]

De Verenigde Staten heeft regels in werking gesteld voor het uitvaardigen van de bepalingen van The Maritime Transportation Security Act of 2002 en om nationale regelgevingen op één lijn te plaatsen met de maritieme beveiligingsstandaarden van de SOLAS en de ISPS Code. Deze reglementen kunnen teruggevonden worden in Title 33 van de Code of Federal Regulations.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]