Ignacy Krasicki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ignacy Błażej Franciszek Krasicki (Dubiecko, 3 februari 1735 - Berlijn, 14 maart 1801) was een Pools aartsbisschop en dichter, fabelschrijver, dramaturg, journalist, encyclopedist en vertaler.

Na studies in Rome, werd hij in 1759 tot priester gewijd. Hij keerde kort hierna terug naar Polen en werd daar benoemd tot secretaris van de primaat van Polen. Hij raakte bevriend met de latere koning Stanislaus August Poniatowski en werd benoemd tot zijn persoonlijke kapelaan.

Krasicki wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters van de Poolse Verlichting. Zijn epitheton ornans was "De prins der dichters", een Poolse equivalent van La Fontaine van Fabels en parabels.

In 1755 schreef hij zijn eerste roman, Avonturen van Nicolas Doswiaczynski die beschouwd wordt als de eerste "moderne" roman die in Polen werd gepubliceerd. Hij is ook de schrijver van de Monachomachie (de oorlog der monniken), een parodie op een heroïsch gedicht, dat bij zijn verschijning een schandaal veroorzaakte. Van hem is de bekende zin Het is beter van mening te verschillen in vrijheid, dan akkoord te zijn achter de tralies, uit de fabel de kardoen en de merel.

Krasicki was sinds 1765 bisschop van Ermland en sinds 1795 aartsbisschop van Gniezno en bijgevolg primaat van Polen. Hij vertaalde ook uit het Frans en uit het oudgrieks.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Myszeis (Muiseade) 1775
  • Mikołaja Doświadczyńskiego przypadki (De avonturen van Mikolaj Doświadczyński) 1775
  • Pan Podstoli 1778
  • Monachomachia (Oorlog der monniken) 1778
  • Bajki i Przypowieści (Fabels en parabels), 1779
  • Antimonachomachia 1780.
Voorganger:
Michael Poniatowski
Aartsbisschop van Gnesen
1795-1801
Opvolger:
Ignacy Raczyński