Il vient de loin. Trein in landschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Il vient de loin. (Hij komt van ver)
Il vient de loin. Trein in landschap
Kunstenaar Constant Gabriël
Jaar 1887
Techniek Olieverf op doek (linnen)
Afmetingen 67 × 100 cm
Museum Kröller-Müller Museum
Locatie Otterlo
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Il vient de loin of Hij komt van ver, zoals het schilderij in het Nederlands genoemd wordt, is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Constant Gabriël uit 1887, olieverf op doek, 67 × 100 centimeter groot. Het is het eerste Hollandse landschap met een prominente plaats voor een modernistisch element als de stoomtrein. Het werk bevindt zich in de collectie van het Kröller-Müller Museum te Otterlo.

Context[bewerken | brontekst bewerken]

In 1887, toen Gabriël Il vient de loin schilderde, reden er al ongeveer een halve eeuw treinen in Nederland. De negentiende eeuw werd gezien als de eeuw van de vooruitgang en industrialisering, ook wel de "ijzeren eeuw" genoemd. In de Hollandse schilderkunst uit die tijd is dat echter nauwelijks terug te zien. De Haagse Scholers, die in die periode de landschapsschilderkunst domineerden, leken modernistische elementen bewust en systematisch te mijden, anders dan bijvoorbeeld hun impressionistische collega's in Frankrijk. Il vient de loin vormt daarop een uitzondering. Het is een van de weinige werken uit die tijd met een prominente plek voor de trein en heeft om die reden een vrij unieke plek in de Nederlandse kunsthistorie.[1] Het toont letterlijk en figuurlijk de sporen van de "vooruitgang". Het staat symbool voor de ingrijpende veranderingen in Nederland aan het einde van de negentiende eeuw.

Afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

Il vient de loin straalt bovenal rust en ruimte uit. De trein die met een grote rookpluim "uit de verte" het Hollandse polderlandschap binnen dendert lijkt nauwelijks verstorend te werken op de harmonie. Het past bijna organisch in de mathematisch geordende en evenwichtig opgezette compositie. De schilder creëert daarbij diepte door het gebruik van centraal-perspectief: alle lijnen leiden naar een verdwijnpunt aan het midden van de horizon, hetgeen voor diepte zorgt. Die dieptewerking wordt versterkt door de rij telegraafpalen links van de wetering, die het schilderij in twee helften opdeelt. De einder wordt bewust laag gehouden, waardoor ruimte ontstaat voor een grauwe Hollandse wolkenlucht. Het geheel is stemmig weergegeven in een beperkt palet van gedempte grijstonen, afgewisseld met enkele tinten groen en her en der een wit of paars bloempje in het drassige gras. Het rustelement wordt onderstreept door de sobere stoffering van het landschap, met wat eenden aan de waterkant, een visser en een man die wegloopt met zijn hengel in de hand. Ze worden geenszins gestoord door het stoomgevaarte. Gabriël geeft het allemaal realistisch weer, zonder kritiek, en integreert de diverse elementen, groot of klein, als natuurlijke onderdelen in de omgeving.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Voorstudie, gedateerd 5 november 1886, Rijksmuseum Amsterdam.

In november 1886 reisde Gabriël meerdere malen van zijn toenmalige woonplaats Scheveningen naar Broeksloot, vlak bij Voorburg, mogelijk met dezelfde trein die hij heeft weergegeven.[2] Met een schetsboek bij de hand maakte hij er een reeks krijt- en houtskooltekeningen, welke hij later gebruikte als basis voor zijn landschappen. Op een van die toen gemaakte schetsen baseerde hij ook Il vient de loin. Hij hield zich echter niet volledig aan hetgeen hij eerder naar de natuur had vastgelegd en verving bijvoorbeeld de boomgaard in de tekening door een plas. Ook de vissers zijn additioneel toegevoegd, evenals een extra telegraafmast. De strenge belijningen zijn reeds in de tekening zichtbaar. Die lijkt hij actief te hebben gezocht in het landschap.

Literatuur en bron[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Schilderijen van Andreas Schelfhout (Trein in landschap, 1846) en Jan Weissenbruch (Gezicht op Haarlem, ca. 1845-48), alsook een eerder werk van Gabriël zelf (De dageraad, 1878), tonen enkel rookpluimen van een trein heel in de verte. Vincent van Gogh schilderde wel treinen maar deed dat vanuit Frankrijk.
  2. Tussen Den Haag en Voorburg was toen al een spoorverbinding.