Paul Joseph Constantin Gabriël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Constan(t) Gabriël
Thérèse Schwartze. À Gabriël. 1899. Pasteltekening. Amsterdam, Rijksmuseum.
Thérèse Schwartze. À Gabriël. 1899. Pasteltekening. Amsterdam, Rijksmuseum.
Persoonsgegevens
Volledige naam Paul Joseph Constantin Gabriël
Geboren 5 juli 1828
Overleden 23 augustus 1903
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder, tekenaar, aquarellist en etser
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1853–1903
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Paul Joseph Constantin (Constan(t)) Gabriël (Amsterdam, 5 juli 1828Den Haag, 23 augustus 1903) was een schilder, tekenaar, aquarellist en etser, die behoorde tot de Haagse school.

Leven en werk[bewerken]

Gabriël, zoon van de beeldhouwer en schilder Paulus Joseph Gabriël, werd van 1840–1843 opgeleid aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam. Hij was een leerling van Barend Cornelis Koekkoek, Cornelis Lieste, Anton Mauve, Willem Roelofs en L.P. Zocher. Gabriël begon zijn werkzaamheden in 1853 te Haarlem. Daarna werkte hij in het Nederlandse Barbizon, Oosterbeek (Renkum) (1854–1856). Hier richtte hij zich op het landschapschilderen. Hij werkte er samen met Anton Mauve en Gerard Bilders. Verder werkte hij in Amsterdam (1856–1859), Brussel (1860–1883) en Scheveningen (Den Haag) (1884–1903). Hij was lid van de Hollandsche Teekenmaatschappij in Den Haag. Gabriël schilderde landschappen, portretten, stillevens, dieren en stadsgezichten. Hij maakte genrekunst. Gabriël signeerde 'Gabriël', 'Gabriel' of 'P.J.C. Gabriël'. Hij stond bekend onder de naam Paul Gabriël, maar werd feitelijk Constan(t) Gabriël genoemd.[1] In 1875 werd hij in België benoemd tot Ridder in de Leopoldsorde. Gabriël werd bekend door zijn lichte palet en opgewekt kleurgebruik. Vaak gebruikte hij felle kleuren.

Leerlingen[bewerken]

Onder de leerlingen van Gabriël waren: Bernard van Beek, Julius Brouwers, Abraham Lopes Suasso, Geesje Mesdag-van Calcar, Taco Mesdag, Herman van Oosterzee, Jacob Ritsema, Willem van Schaik, Margo Tholen en Willem Bastiaan Tholen.[1]

Openbare collecties[bewerken]

Werk van Gabriël bevindt zich in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam,[2] het Gemeentemuseum Den Haag, het Dordrechts Museum,[3] het Kröller-Müller Museum,[4] het Groninger Museum,[5] het Stedelijk Museum Zwolle,[6] het Rijksmuseum Twenthe, het John Selbach Museum en De Mesdag Collectie[7].

Galerij[bewerken]