Willem Roelofs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Roelofs
Willem Roelofs, portret door Jozef Israëls
Willem Roelofs, portret door Jozef Israëls
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 10 maart 1822
Overleden Berchem, 12 mei 1897
Nationaliteit Vlag van Nederland NederlandNederlandse
Beroep(en) kunstschilder
aquarellist
etser
lithograaf
RKD-profiel
Portaal:  Kunst & Cultuur
Landschap bij naderend onweer (1850)

Willem Roelofs (Amsterdam, 10 maart 1822 - Berchem, 12 mei 1897) was een Nederlands kunstschilder, aquarellist, etser en lithograaf.

Leven en werk[bewerken]

Roelofs was één van de voorlopers van de Nederlandse vernieuwing in de schilderkunst, na het romantische Classicisme uit het begin van de 19e eeuw, naar de Haagse School toe. Maar hij was niet alleen schilder, hij tekende ook en maakte aquarellen, etsen en lithografieën. Naast een opleiding aan de Haagse Academie, was hij ook leerling van Hendrikus van de Sande Bakhuyzen.

Pulchri Studio[bewerken]

In 1847 was hij betrokken bij de oprichting van het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio, ten huize van Jan Hardenberg, samen met Johan Hendrik Weissenbruch, Jan Weissenbruch, Jan Frederik van Deventer, Willem Antonie van Deventer, Jacob Jan van der Maaten, F.H. Michaël, B.J. van Hove en Johannes Bosboom.

Leerlingen[bewerken]

Willem Roelofs: In 't Gein bij Abcoude, ca. 1855-1860.

In 1847 verliet hij vrij plotseling Den Haag en ging te Brussel wonen; hij bleef er tot in 1887. Van 1866 tot 1869 leidde hij daar Hendrik Willem Mesdag op, die zou uitgroeien tot een der grootmeesters van de Haagse School. Andere leerlingen waren Paul Joseph Constantin Gabriël, Jan Theodoor Kruseman, Alexander Mollinger en Frans Smissaert.

Barbizon[bewerken]

In 1851 verloor hij zijn hart aan Barbizon. Hij keerde er terug in 1852 en 1855. Te Brussel hielp hij mee bij de stichting van de Société Royale Belge des Aquarellistes in 1856.

Weidelandschap met vee (ca. 1880)

Vooral zijn vroege landschappen, met hoge wolkenluchten, stemmige waterpartijen en bevolkt met vee, zijn typerend voor de School van Barbizon. Onmiskenbaar bracht hij zijn geestdrift voor deze natuurschilders over op de latere Haagse School.

Entomologie[bewerken]

Naast de schilderkunst hield hij zich ook bezig met entomologie, waarbij hij zich specialiseerde in snuitkevers. Hij publiceerde hierover in wetenschappelijke tijdschriften en determineerde deze voor het Natuurhistorisch Museum in Leiden (het huidige Naturalis). In 1855 richtte hij de Belgische Vereniging voor Entomologie op, waarvan hij in 1878 voorzitter werd.

Het aanmeren van de boot bij de boerderij (ca. 1875)

Overzichtstentoonstelling[bewerken]

In 2006 en 2007 werd na lange tijd weer een overzichtstentoonstelling van het werk van Roelofs gehouden onder de titel De adem der natuur, eerst in Museum Jan Cunen in Oss (26 november 2006-25 februari 2007) en daarna in de Kunsthal Rotterdam (17 maart-13 mei 2007). Bij de tentoonstelling verscheen een monografie met catalogus.

Dorpsherberg aan dorpsstraat (1843)