Ilja Gort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ilja Gort
Ilja-gort-1414484408.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Ilja Gort
Geboren Amersfoort, 5 januari 1951
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep schrijver, componist, wijnboer
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Ilja Gort (Amersfoort, 5 januari 1951) is een Nederlandse schrijver en wijnboer die afwisselend in Nederland en in Frankrijk woont. Gort was tot 2000 succesvol in het componeren van reclametunes en daarna legde hij zich toe op het schrijven van boeken en het maken van wijn.

Muziek[bewerken]

Gort verhuisde op zesjarige leeftijd van Amersfoort naar Soest. Hij speelde op die leeftijd al muziek en maakte als drummer deel uit van enkele bands, waaronder de Amersfoortse band The Elements, I.Q. 150 uit Soest en de Haagse band After Tea. Vervolgens componeerde en arrangeerde Gort uiteenlopende reclametunes, waaronder zeer bekende voor onder andere Duo Penotti, Nationale-Nederlanden en voor Nescafé.[1] Deze laatste tune, een arrangement van La colegiala van de Peruaanse muzikant Walter León Aguilar, werd in 160 landen gebruikt. In 1980 scoorde het duo Max 'n Specs een hit met het nummer "Don't come stoned and don't tell Trude", gecomponeerd door Ilja Gort. Ook schreef Gort de leader van de tv-programma's 'Klootwijk aan Zee', 'De Wilde Keuken' en zijn eigen tv-programma 'Wijn aan Gort'.

Wijn[bewerken]

In 1994 kocht Gort in Frankrijk, in Saint-Romain-la-Virvée, het Château de la Garde, appellation Bordeaux Superieur, met 15 hectare wijngaarden. In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde met inmiddels bijna 25 ha. De wijn werd aanvankelijk gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison, later door de Franse oenoloog Michel Rolland. Op internationale wijnconcoursen wonnen Gorts 'La Tulipe' wijnen vele bekroningen, waaronder de 'Prix d'Excellence' op het 'Concours des oenologues de France' en 'Best Bordeaux Wine' op de 'International Wine Challenge' in London.

De naam La Tulipe is niet alleen een verwijzing naar Nederland maar is ook de benaming van een bepaalde Franse manier van proosten.

Televisie[bewerken]

Voor omroep Omroep Max maakte Gort de programma's Wijn aan Gort, over Franse wijnen en Gort à la Carte over de Franse keuken.

Boeken[bewerken]

Gort schreef meerdere boeken, waaronder Leven als Gort in Frankrijk, De nieuwe wijnsurvivalgids, Overleven als Gort in Frankrijk en samen met sterrenchef Jonnie Boer, Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman, Het Merlot Mysterie. Vanaf 2009 startte hij samen met Caroline d'Hollosy zijn serie 'Slurp'-boeken: Slurp!, Slurp! 2, Ik slurp dus ik ben en Château Slurp. Met D'Hollosy schreef hij ook een drietal kinderboeken: Zwijn gaat op Muziek, Zwijn kan toveren en Zwijn wordt wild!. In 2012 publiceerde hij zijn tweede roman, De Vrouwenslagerij. In 2013: De geluksvogel (een herschreven versie van Het Merlot Mysterie) en in 2015 Château fatale. Ook schrijft Gort columns voor diverse bladen.

Externe links[bewerken]