Instant Karma! (We All Shine On)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Instant Karma! (ook getiteld Instant Karma! (We All Shine On) is een nummer van de Engelse zanger, muzikant en ex-Beatle John Lennon, uitgebracht als single op Apple Records in februari 1970. De single werd uitgebracht als gemaakt door "Lennon / Ono with the Plastic On Band", behalve in de Verenigde Staten, waar "John Ono Lennon" als maker werd vermeld. Het nummer bereikte de top vijf in de Britse en Amerikaanse singles charts, en streed in de VS met de hit van de Beatles Let It Be, waar het de eerste solosingle van een lid van de band werd die een miljoen exemplaren verkocht.

Het nummer werd bedacht, geschreven, opgenomen en uitgebracht binnen een periode van tien dagen, waardoor het een van de snelst uitgebrachte nummers in de popmuziekgeschiedenis is. De opname werd geproduceerd door Phil Spector en markeerde een comeback voor deze Amerikaanse producer, waardoor hij de rol van producer kreeg op het Let It Be-album van de Beatles. Het werd opgenomen in de Abbey Road Studios en maakt gebruik van Spector's kenmerkende Wall of Sound-techniek. Aan het nummer werd meegewerkt door George Harrison, Klaus Voormann, Alan White en Billy Preston. De B-kant was het nummer Who Has Seen the Wind?, een nummer gecomponeerd en uitgevoerd door zijn tweede echtgenote Yoko Ono.

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18
Instant Karma! (We All Shine On) - 1383 1626 - 1738 1678 - - - - - - - - - - - - - -
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.