Naar inhoud springen

Io vivat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Io vivat (Leidse Studentenalmanak 1849)
De integrale tekst van dit lied is te vinden op de pagina Io vivat op Wikisource.

Het Io vivat is een in Nederland en België bekend studentenlied. Het Io vivat is ten tijde van de Bataafse Republiek in Leiden ontstaan. Het lied is opgenomen in vele studentenalmanakken en liedboeken, vooral in de 19e eeuw. De Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven, de Erasmus Universiteit Rotterdam en (vanaf 2006) de Rijksuniversiteit Groningen zingen het lied tijdens de opening van het academisch jaar. Het lied is te horen tijdens de afstudeerceremonie van de Wageningen Universiteit. Op de melodie zijn ook veel andere liedteksten geschreven.

Bij diverse Belgische en Nederlandse studentenverenigingen en -clubs worden tevens de eerste en derde strofe gezongen aan het begin van een clubavond en/of cantus. In Gent, Antwerpen en Leuven worden de eerste, de derde en de laatste strofe gezongen. In Brussel wordt de eerste en de derde strofe van Io Vivat gezongen wanneer een prosenior (oud praetor (voorzitter)) de zaal binnenkomt tijdens een cantus. In Antwerpen, Leuven, Gent en Hasselt wordt de eerste strofe van het Io Vivat gezongen wanneer een prosenior (oud preator) dan wel senior (huidige preator) van een club binnenkomt tijdens een cantus.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In Leeuwarden is een Studentenvereniging gevestigd die als naam de eerste vier woorden van het lied draagt.[1] Een analogie in het oud Latijn is: Iovi vat, nostrorum sanitas = Hij gaat naar Jupiter, onze gezondheid.