Iris (lied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Iris is een lied dat werd geschreven door de band de Goo Goo Dolls en geproduceerd door Rob Cavallo, voor de soundtrack van de film City of Angels uit 1998. Het instrument dat in Iris wordt gebruikt is een mandoline.

Herkomst en thema[bewerken]

De songtekst vertelt het verhaal van het verlangen van een onbekend persoon om begrepen te worden door de vrouw op wie hij verliefd is. Hij kiest er echter voor om dit niet aan anderen te laten merken, omdat hij bang is voor de gevolgen. Het thema van de songtekst sluit naadloos aan bij de film, waarin een engel verliefd wordt op een vrouw en alleen bij haar kan blijven als hij zijn onsterfelijkheid opgeeft.

Iris is geschreven door John Rzeznik, nadat hij al enkele jaren een schrijversblok had gehad en aan somberheid had geleden. Dit nummer zou zowel een comeback als het hoogtepunt van de band inluiden.

Charts[bewerken]

Iris was genomineerd voor een Grammy Award in the categorieën Lied van het jaar, Plaat van het jaar en Beste pop optreden door een groep of duo, maar won in geen van de categorieën. Wel heeft Iris talloze andere prijzen gewonnen en stond het lange tijd in verschillende landen bovenaan de hitlijsten. In Nederland stond het nummer 21 weken in de top 40 en bereikte een 9e plaats.[1] Ook staat het nummer al jarenlang in verschillende hitlijsten, zoals de Veronica top 1000 allertijden en de Radio 2 top 2000.[2][3]

Muziekvideo[bewerken]

In de muziekvideo zien we de band hoog in een wolkenkrabber, kijkend door telescopen naar de levens van mensen. Dit thema komt overeen met hetgeen de engel doet in de film. Verspreid door de video zijn korte fragmenten uit de film te zien, waar de engel verliefd wordt en al dan niet besluit sterfelijk te worden.

De titel Iris is ontleend aan het gelijknamige onderdeel van het menselijk en dierlijk oog (zie Iris (anatomie)). Rzeznik vond het woord en de betekenis ervan in een magazine en vond het passen bij de inhoud van het nummer. Ook zijn er fans die geloven dat de naam van de boodschapper van de Griekse goden is gebruikt (zie Iris (godin)). Dit is goed mogelijk omdat engelen in zekere zin als boodschappers van God worden beschouwd.

Covers[bewerken]

Het nummer is verschillende keren gecoverd, waaronder door Avril Lavigne, Ryan Star, Ronan Keating, New Found Glory, Leona Lewis en Sleeping With Sirens.

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17
Iris - - - - - - - - 623 - 513 575 369 333 278 380 302 334 346
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Referenties[bewerken]